Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Turska će u potpunosti štititi svoja prava u Istočnom Mediteranu, Libiji i Egejskom moru

Preuzmite sliku

Turska je potpuno fokusirana da štiti svoja prava u Istočnom Mediteranu, Libiji i Egejskom moru, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u subotu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom ceremonije zajedničkog otvorenja završenih projekata, Erdogan je u crnomorskoj provinciji Rize rekao i kako je Turska fokusirana i na zaustavljanje terorističkih grupa u Siriji i na sjeveru Iraka.

Od 2016, Turska je pokrenula nekoliko prekograničnih antiterorističkih operacija u Siriji i Iraku, kako bi eliminisala teroriste YPG/PKK-a koji planiraju napade protiv Turske i pokušavaju uspostaviti terorističke koridore.

Tokom kampanje terora koja protiv Turske traje duže od 30 godina, PKK- koji je uvršten na listu terorističkih organizacija u Turskoj, SAD-u i EU odgovorna je za smrt gotovo 40.000 civila, uključujući žene i djecu. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

“Trenutno smo fokusirani na ostvarivanju prava i interesa naše zemlje na svim poljima na najvišem mogućem nivou širom svijeta”, rekao je Erdogan.

Naveo je i kako se zemlja bori protiv novog tipa koronavirusa, a ujedno radi i na jačanju turske ekonomije.

Kada je riječ o Istočnom Mediteranu, Turska je ranije ove sedmice nastavila s energetskim istraživanjima u Istočnom Mediteranu nakon što su Grčka i Egipat potpisali kontroverzni sporazum o pomorskim ograničenjima.

Dogovor je uslijedio dan nakon što je Ankara saopćila da će prolongirati istraživanja nafte i plina, kao znak dobre volje.

Nakon što je grčko-egipatski sporazum proglasila “ništavim i nelegitimnim”, Turska je dala ovlasti da brod za seizmička istraživanja “Oruc Reis” nastavi svoje aktivnosti u zoni unutar kontinentalnog pojasa te zemlje.

Brod će nastaviti dvosedmičnu misiju do 23. augusta, zajedno s brodovima “Cengiz Han” i “Ataman”.

Erdogan je kazao kako jedino rješenje nesuglasica leži u dijalogu i pregovorima te pozvao Atinu da poštuje prava Turske.

Turska se nekoliko puta usprotivila naporima Grčke da proglasi ekskluzivnu ekonomsku zonu baziranu na malim otocima nedaleko od turskih obala, čime su prekršeni interesi Turske, zemlje s najdužom obalom u Mediteranu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje