Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dva ruska vojnika umrla, a 28 je u bolnici nakon što su pojeli otrovane ukrajinske lepine koje su im dali civili

Preuzmite sliku

Ruski vojnici u blizini Harkova umrli su nakon što su pojeli otrovane punjene lepine koje su im dali na ‘poklon’ ukrajinski građani, tvrdi ukrajinska obavještajna agencija.

Dvojica vojnika iz 3. streljačke divizije poginula su odmah nakon što su jeli delicije koje su služili građani Iziuma, objavila je u subotu Glavna obavještajna uprava Ukrajine na Facebooku. Još 28 ruskih vojnika nalazi se na intenzivnoj njezi nakon trovanja, a nekoliko stotina drugih također boluje od ‘teških bolesti’ nakon što su pili otrovani alkohol koji su im dali civili, piše Daily Mail.

Šta su to punjene ukrajinske lepine?

Ukrajinske punjene lepine su punjena peciva u obliku polumjeseca koja su poznata poslastica u zemlji. To su pečeno ili prženo tijesto od kvasca koje se može puniti slatkim ili slanim nadjevima. Slane lepie se često pune mesom ili krompirom uz kupus, salo, mahunarke ili džigericu. Slatke alternative uključuju jabuke, kajsije, trešnje, šljive ili čak sir. Često se poslužuju kao predjela ili deserti kao dodatak većem obroku, prenosi Tuzlanski.ba.

U poruci je agencija rekla: ‘Ukrajinci se svim raspoloživim sredstvima odupiru okupatorima. Prema dostupnim informacijama, mještani okruga Izium (regija Harkov) Ruse iz 3. motostreljačke divizije Ruske Federacije “liječili su” otrovanim lepinama. Još oko 500 pripadnika 3. motorizovane divizije Ruske Federacije nalazi se u bolnicama zbog teškog trovanja alkoholom nepoznatog porijekla.’

Rusija je navodno otpisala trupe kao ‘neborbene gubitke’ jer počinje da usmjerava svoje ratne napore da se fokusira na borbe u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini pošto nije uspjela opkoliti Kijev u prvih šest sedmica rata. Sabotaža je posljednja u kampanji civilnog ratovanja Ukrajinaca koji pokušavaju prkositi ruskim pokušajima da zauzmu njihove gradove.

Očekuje se da će Izium vidjeti više borbi u narednim sedmicama, jer se Putin očajnički bori da preokrene svoju sreću nakon šamboličnog početka njegove invazije na Ukrajinu. To je grad od strateškog značaja za Rusiju jer bi omogućio trupama da ga koriste kao bazu za kontinuirane napade na Donbas i omogućio Putinu da opskrbi svoje trupe s tim da se grad nalazi blizu ruske granice. Kontrola nad gradom omogućila bi Rusima da koordiniraju sa snagama koje se bore južnije u regionu Donbasa i podijele istočni front i izoluju ukrajinske južne snage od onih koje se bore na sjeveru.

Do trovanja je došlo nakon što su otkrivene masovne grobnice civilnih leševa na periferiji Kijeva nakon povlačenja Rusa koje je juče zauzeto. Grobovi su otkriveni nakon što je Ukrajina uzela “cijeli region Kijeva” od ruskih trupa, rekao je jučer zamjenik ministra odbrane te zemlje. U izjavi objavljenoj na društvenim mrežama, Hanna Maliar je rekla: ‘Irpin, Buča, Gostomel i cijela Kijevska regija su oslobođeni od osvajača.’

Irpin i Buča, gradove na putu izvan Kijeva, ponovo je zauzela ukrajinska vojska ove sedmice. Oba grada su pretrpjela velika razaranja i visok broj civilnih žrtava. Pojavile su se užasne slike tijela razbacanih po ulicama prigradskog grada Buče, koji su u petak ponovo zauzele ukrajinske snage. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje