Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dominantna pobjeda: Komičar pomeo aktuelnog predsjednika na izborima u Ukrajini

Preuzmite sliku

U nedjelju je kažnjen manjom novčanom kaznom jer je javno pokazao svoj glasački listić, rekao je voditelj njegove kampanje

Ukrajinski komičar Volodimir Zelenskij je u nedjelju drugom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora nadmoćno pobijedio aktuelnog predsjednika Petra Porošenka, pokazala je izlazna anketa.

Prema rezultatima ankete, Zelenskij je osvojio 73 posto glasova, a Porošenko samo 25 posto.

Zelenskij (41), koji glumi predsjednika u jednoj popularnoj televizijskoj seriji, osvojio je u prvom krugu izbora prošli mjesec gotovo dvostruko više glasova od sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka i otada mu popularnost nije padala.

Ispitivanje javnog mišljenja koje je u sedmici uoči izbora provela agencija KIIS pokazalo je da bi Zelenskij trebao dobiti 72 posto glasova u drugom krugu, a Porošenko 25 posto. Prošle sedmice, jedno drugo ispitivanje dalo mu je 61 posto glasova, a Porošenku 24 posto.

Javno pokazao listić 

Zelenskij je u nedjelju kažnjen manjom novčanom kaznom jer je javno pokazao svoj glasački listić, rekao je voditelj njegove kampanje.

Pokazivanje glasačkog listića je u Ukrajini prekršaj, a pravilom se štiti anonimnost pri glasanju.

“Svako mora poštovati zakon”, rekao je voditelj kampanje Dmitrij Razumkov u saopštenju kojem je priložena i fotografija kandidata s policajcem koji piše kaznu.

Visina kazne nije objavljena, no procjenjuje se da nije veća od trideset dolara.

Zelenskij je iskoristio protuestablišmentsko raspoloženje javnosti vodeći neobičnu kampanju punu šala, komičarskih nastupa i domišljatih objava na društvenim mrežama na kojima ima milione pratitelja. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje