Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Detalji mjera u Njemačkoj: Neki će blagdane dočekati u društvu, a nevakcinisani u karantinu

Preuzmite sliku

Ulazak u restorane u jugozapadnom Baden-Wuerttembergu bit će moguć samo uz negativan test, čak i ako je osoba vakcinisana ili preboljela Covid-19, dok će nevakcinisanima ulaz biti zabranjen.

Pojedine njemačke savezne pokrajine odlučile su se na strože mjere protiv koronavirusa od dogovorenih na nacionalnoj razini, dan nakon što su njemački lideri izdali nove nacionalne propise u borbi protiv četvrtog vala koronavirusa.

Ulazak u restorane u jugozapadnom Baden-Wuerttembergu bit će moguć samo uz negativan test, čak i ako je osoba vakcinisana ili preboljela covid-19, dok će nevakcinisanima ulaz biti zabranjen.

Mjere stupaju na snagu u subotu, navode izvori iz regionalne vlade. Baden-Wuerttemberg nije prvi koji uvodi još strože mjere od nacionalnih ograničenja koja su dogovorili savezni i državni lideri u četvrtak. Bivša kancelarka Angela Merkel na oproštaju u četvrtak nazvala je nove mjere ‘činom nacionalne solidarnosti’ te kazala kako bi u februaru moglo doći do uvođenja obaveznog vakcinisanja.

– Četvrti val moramo zaustaviti, ali to se još nije dogodilo. Zbog cijele situacije smatram da bi bilo prigodno uvesti obavezno vakcinisanje – kazala je.

Donja Saska već provodi mjeru vakcinisanja plus testiranja za gotovo sva područja javnog života. Prema dogovorenim mjerama na nacionalnom nivou, broj sudionika sportskih, kulturnih i drugih većih događanja ograničit će se na maksimalno 30 do 50 posto kapaciteta sjedećih mjesta, dok će na nogometnim stadionima Bundeslige moći biti najviše 15.000 gledatelja.

Samo vakcinisanim osobama ili onima koje su nedavno preboljele covid-19 bit će dopušten ulazak u trgovine, kafiće, kulturne i rekreacijske prostore. Šesnaest njemačkih saveznih pokrajina slobodno je provoditi i strože mjere ako se ukaže potreba za time. Institut Robert Koch izvijestio je u petak o 74.352 zaraze i 390 mrtvih u 24 sata. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,