Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bundesbank: Njemačka ekonomija klizi u recesiju

Preuzmite sliku

Sve je više naznaka da njemačka privreda zbog “izuzetno napete situacije u opskrbi energijom” klizi u recesiju, saopštila je danas centralna banka, prognoziravši “zamjetan” pad aktivnosti ove jeseni i zime.

Visoki troškovi energije opterećenje su za velike industrijske potrošače pa je proizvodnja u kemijskoj industriji snažno pala, a zamjetno je smanjena i u sektoru potrošačkih dobara, posebno u proizvodnji lijekova i namještaja, primjećuju u Bundesbanku.

Visoka inflacija i neizvjesna opskrba energijom i njeni troškovi utiču na industriju koja troši puno plina i struje i na njihove izvozne poslove i ulaganja, ali i na osobnu potrošnju i o njoj ovisan uslužni sektor”, dodaju.

Već sada će se blago smanjiti BPD

Njemački BDP vjerovatno će se blago smanjiti već u tekućem tromjesečju, a u razdoblju od oktobra ove do kraja marta iduće godine aktivnost će se zamjetno smanjiti, drže stručnjaci Bundesbanka.

U proljetnom tromjesečju najveće evropska ekonomija porasla je skromnih 0.1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Inflacija će i dalje biti glavna briga, ističe Bundesbank, napomenuvši da su cijene u kolovozu bile više 8.8 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu i njihov je rast bio još snažniji nego u januaru, u prvom redu zbog poskupljenja hrane.

U idućim mjesecima stopa inflacije vjerovatno će dosegnuti dvoznamenkaste vrijednosti zbog ukidanja programa mjesečnog pokaza za javni prijevoz od devet eura i ukidanja popusta na gorivo početkom septembra.

Najavljene mjere ublažavanja pritiska vjerovatno će se očitovati u podacima o inflaciji te početkom iduće godine, procjenjuju stručnjaci Bundesbanka. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,