Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

”Bili smo oči u oči s napadačem dok je pucao, sakrili se i 45 minuta prestravljeno čekali”

Preuzmite sliku

Stotine putnika koji su pobjegli s aerodroma Ataturk u Istanbulu tokom terorističkih napada prepričalo je potresne događaje s mjesta tih krvavih događaja.

Adam Keally iz Bostona našao se na spomenutom aerodromu u vrijeme napada te za agenciju Associated Press kaže da je prvo čuo pucnjeve iz vatrenog oružja, nakon kojih su uslijedile eksplozije. “Tad sam vidio ljude koji su bili vrlo teško povrijeđeni”, ispričao je Keally.

Još potresnije svjedočanstvo ispričala je 12-godišnja Hevin Zini, koja je u Istanbul bila stigla iz njemačkog Dusseldorfa s porodicom.

“Krv je bila posvuda po tlu. Sve je bilo raznijeto u komadiće… da smo stigli dvije minute ranije, to smo mogli biti i mi”, rekla je za AP kroz suze Zini, u stanju šoka, prenosi Dnevnik.hr.

Južnoafrikanka Judy Favish, koja je prethodno provela dva dana u Istanbulu, usput na putu prema kući iz Dublina u Irskoj, tek je obavila prijavu na aerodromu, kad je čula eksploziju, nakon koje je usplijedila pucnjava i još jedna eksplozija.

Favish je odmah potražila zaklon i sakrila se ispod pulta, gdje je provela dugo vremena. Dodala je da su putnici odvedeni u podrum, u kantinu, gdje ih je osiguranje zadržalo više od sat vremena, odnosno dok se situacija nije rasčistila.

Još dvje južnoafričkih turista, Paul i Susie Roos iz Cape Towna, isto su se našli na aerodromu i na putu prema kući, kad su teroristi napali aerodrom i detonirali bombe.

“Kretali smo se pokretnim stepenicama prema dijelu za odlazak, kad smo začuli pucnjavu. Vidjeli smo nekog tipa kako hoda uokolo, obučen u crno i s pištoljem u ruci”, rekao je Paul Roos.

Možda i najpotresniju priču ispričao je novinar Steven Nabil, koji se u vrijeme napada na aerodromu našao sa suprugom, koji je događaje opisao u seriji objava na svojem Twitter profilu.

“Upravo smo napustili aerodrom. Supruga mi je povrijeđena u napadu. Bili smo oči u oči s napadačem dok je pucao. Potrčao sam i povukao suprugu do trgovine, provalio unutra i čekali prestravljeni, dok je on pucao izvan trgovine. Jedva smo se izvukli. 45 minuta smo bili sjedeće mete, samo čekajući ko će otvoriti vrata”, ispričao je Nabil. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje