Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bh. analitičar tvrdi: Ukrajina više zaslužuje status kandidata, evo i zašto

Preuzmite sliku

Evropska komisija je u prošli petak preporučila da se Ukrajini, kao i Moldaviji i Gruziji, pruži prilika da postanu članice Evropske unije, odnosno da im se dodijeli kandidatski status. Uslijedile su brojne reakcije, iz Bosne i Hercegovine, regije, ali i Evrope, među kojima dobar dio njih ima jasnu poruku: Ovakav potez je ponižavanje Bosne i Hercegovine. Međutim, takvog mišljenja nije direktor Vanjskopolitičke inicijative BiH.

U nizu reakcija je ona bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji tvrdi da je ovakav pristup Evropske komisije čisti nonsense. Oprečnog stava je bh. analitičar Haris Ćutahija.

“Nije besmislen, EU je morala napraviti neki iskorak. Nama kandidatski status ne znači koliko znači Ukrajini”, tvrdi on.

Podsjeća da je BiH, kada je aplicirala za članstvo u EU dobila upitnik sa više od 3.000 pitanja, a državi je trebalo više od godinu dana da odgovori, nakon čega su joj uručena dodatna pitanja.

“Ukrajina je dobila preko 4.000 pitanja, a oni su to uradili u vrlo kratkom roku, usred rata. Sad zamislite ko je tu na kraju zaslužio kandidatski status. Sada da nam ga daju, to ništa ne bi promijenilo za Bosnu i Hercegovinu”, podcrtava analitičar.

“Vladajući se bore za kandidatski status znajući da nam on neće ništa donijeti”

Bez ispunjenja uvjeta nema ni ulaska u Uniju. Stoga, ni kandidatski status za BiH suštinski ne znači mnogo. Osim u retorici pojedinih…

“Vladajuće stranke se bore za kandidatski status znajući da nam to neće donijeti ništa. Oni prosto moraju amnestirati svoj nerad u prethodne četiri godine. Bojim se da, ukoliko se ispune pojedine poruke iz Brisela da treba dati kandidatski status BiH, da će ispasti kao da su oni nešto radili”, naveo je Ćutahija.

Mišljenja je da se BiH na ovom putu uopšte ne preskače, kao što tvrde brojni, dok podsjeća da su odnosi sa EU uspostavljeni još 1997. godine, a da je napredak jedva vidljiv.

O Briselskom sporazumu: “Ni da je potpisan ne bi nam mnogo značio”

A kao jedan od pomaka na bh. EU putu mnogi su spominjali i skorašnji susret domaćih zvaničnika u Briselu. Većina ih je pristala na sporazum koji na kraju nije potpisan, a Ćutahija ističe da se ponovno radi o nizu praznih obećanja.

“I da su ga potpisali, to ne bi puno značilo. Taman da ono napisano i ima obevezujući karakter, nama ne bi značilo puno. Svjedoci smo da u zadnje četiri godine HDZ BiH uslovljava kompletan proces integracija, oni nisu ni imali predstavnika tamo”, prisjeća se Ćutahija pojašnjavajući da bez njihovog potpisa stvari ne bi mogle biti puno drugačije.

Zaključuje kako je jedina pozitivna stvar je da je sastanak održan u zvaničnoj instituciji, a ne u restoranu na šta je bh. javnost naviknuta. Ipak, psovki i uvreda, na šta smo također naviknuti, nije nedostajalo. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje