Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Austrija razmišlja o otvaranju granice turistima na ljeto

Preuzmite sliku

Austrija bi na ljeto mogla dozvoliti turistima iz Njemačke i drugih zemalja, u kojima je korana virus pod kontrolom, da posjete Austriju, rekla je u subotu ministrica turizma Elisabeth Koestinger.

Na njemačke turiste otpada preko 30 posto dolazaka prošle ljetne turističke sezone u Austriji, prema službenim statistikama, prenosi Hina.

Udio turizma u austrijskom BDP-u jedan je od najvećih u EU-u.

“Sloboda putovanja ostat će ograničena u narednim mjesecima. Međutim, ako su zemlje uspješne (u borbi protiv korona virusa), poput Njemačke, postoji realna šansa za bilateralne sporazume”, rekla je Elisabeth Koestinger za subotnje izdanje austrijskih novina Die Presse.

Konzervativni premijer Sebastian Kurz rekao je da bi Austrijanci trebali razmisliti o ljetovanju u svojoj zemlji kako bi pomogli ekonomiji.

“Međutim, bez stranih turista, morat ćemo podnijeti gubitke”, dodala je Koestinger.

Do kraja aprila vlada planira predstaviti plan postupnog otvaranja restorana i turističkog sektora.

Od utorka su u Austriji otvoreni vrtni centri i prodavaonice površine manje od 400 kvadratnih metara, u koje je, kao i u veće dućane, obavezan ulazak s maskom.

Masku je obavezno nositi i u javnom prijevozu te u taksijima.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins u Austriji je korona virus potvrđen kod 14.671 osobe, dok su 443 umrle. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje