Ponedjeljak, 18. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Atina: 141 vatrogasac stavio požar pod kontrolu

Preuzmite sliku

Veliki požar koji se brzo proširio tokom noći na istočna predgrađa Atine stavljen je pod kontrolu u ponedjeljak ujutru. Vatra se proširila na obronke planine Hymettus, visoke 1.026 metara, koja razdvaja predgrađe Peania od grčke prijestonice.

Plamena stihija koja je zahvatila planinu mogla se vidjeti iz Atine u ponedjeljak ujutru. Svjetla za uzbunu svjetilila su s planinskog vrha, na kome je postavljena vojna baza za komunikaciju i antene vodećih grčkih TV stanica.

Vatrogasna vozila također su se mogla vidjeti kako se kreću cestom prema planinskom vrhu. Najmanje 141 vatrogasac u 46 vozila borio se s požarom, a osam specijaliziranih helikoptera pridružilo im se u zoru, saopštile su vlasti.

Portparol vatrogasne službe, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je da je vatra izbila među lokalnim kućama i da brigada nije primila nikakav poziv o kućama u plamenu. Dodao je da bi se procjena šteta mogla obaviti nakon suzbijanja vatre. Svjedoci su saopštili da je jedna kuća teško oštećena.

Portparol je kazao da nema informacije o tome koliko je ljudi pobjeglo iz kuća. Zbog činjenice da je vatra izbila usred noći, vlasti su zatržile od mještana da pozvone navrata svojih komšija kako bi ih obavijestili o požaru.

Vlasti su upozorile na veliku vjerovatnoću od šumskih požara širom velikih površina Grčke tokom utorka, zbog visokih temperatura i vjetra. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,