Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američka mornarica ograničava upotrebu radara i uređaja štetnih po delfine i kitove

Preuzmite sliku

Delfini, kitovi i ostatak živog svijeta u okeanu kod Havaja i Kalifornije uskoro će dočekati mirnije dane jer je mornarica prihvatila zahtjev nevladinih organizacija o ograničavanju upotrebe štetnih uređaja po svijet pod vodom

Američka mornarica pristala je na ograničavanje upotrebe podvodnih radara i podvodnih eksplozivnih naprava za vojne vježbe u blizini Havaja i Kalifornije kako ne bi štetitli delfinima i kitovima koji žive u vodama te regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Federalni sudija na Havajima je odobrio sporazum koji je postigla mornarica sa nevladinim organizacijama za zaštitu okoliša, a koji će u znatnoj mjeri ograničiti podvodne aktivnosti mornarice koje štete živom svijetu u okeanu.

Portparol pacifičke flote američke mornarice Matt Knight je kazao da ovaj sporazum ne znači da će mornarica obustaviti svoje vježbe, već da su pokazatelj društvene odgovornosti prema očuvanju koju imaju američke pomorske snage.

Advokat nevladine organizacije Earthjustice David Henkin je kazao da će uspostava zaštićene zone osigurati mirniji i duži život bića u okeanu. Dodao je da su borci za zaštitu životinja uvjerili nadležne da upotreba radara i oružja pod vodom ugrožava život bića pod vodom.

Štetni signali radarskih ralasa i buka u okenu slove za najčešće uzročnike nasukavanja brojnih delfina i kitova na obalama Havaja i Kalifornije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,