Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Životni put poznatog glumca: Radio kao stolar, preživio nekoliko avionskih nesreća i sam sebi je izgradio kuću

Preuzmite sliku

Sedamdesetih je zamalo odustao od glume te je radio kao stolar kako bi prehranio porodicu. Dosad je glumio u preko 50 filmova, a sljedeće godine ćemo ga gledati u petom nastavku ‘Indiane Jonesa'…

Harrison Ford rođen je 13. jula 1942. godine u Chicagu. Počeci njegove glumačke karijere  bili su vrlo neuspješni, te se morao izdržavati na druge načine. Po zanimanju je stolar, te se bavio gradnjom vrata i prozora. 1964. oženio se s kuharicom Mary Marquardt, koja mu je rodila sinove Benjamina i Willarda.

1977. odlučio je odustati od glume jer je morao osigurati stabilne prihode za porodicu. Iste godine razvodi se od Mary i prolazi kroz težak period. Naime, casting za film ‘Ratovi zvijezda’ promijenio je njegov život zauvijek. Na sveopšte iznenađenje, dobio je ulogu Han Sola i preko noći postao glumačka zvijezda. Film je oborio sve dotadašnje rekorde i postigao nevjerovatnu zaradu, prenosi 24sata.hr.

 •  

  1980. Ford glumi u nastavku ‘Ratova zvijezda’, a godinu nakon dobiva jednu od najvažnijih uloga u karijeri. Postaje pustolov Indiana Jones te se pojavljuje u četiri nastavka filma.

  Privatni život bio mu je vrlo buran. Ford je strastveni pilot i preživio je nekoliko avionskih nezgoda, od kojih je najspektakularnija ona iz 2015. godine. Tada je prisilno sletio na golf terene u blizini Los Angelesa, a 2017. se sa svojim malim avionom zamalo sudario s putničkim avionom u kojem se nalazilo 116 ljudi.

 • Još uvijek se iz hobija bavi stolarijom, te je sam izgradio kuću na ranču u gradiću Jackson Hole, u kojoj boravi kad nije u Los Angelesu.

  Od 1983. do 2004. bio je oženjen scenaristicom Melissom Mathison, s kojom ima sina Malcolma i kćerku Georgiu. Njegova treća veza s Calistom Flockhart iz serije ‘Ally McBeal’ traje i dalje, a vjenčali su se 2010. u Wyomingu. Calista je usvojila sina Liama dok je bio beba, a kasnije ga je usvojio i Harrison.

 • Ford se pojavio u više od 50 filmova, a ni u 79. godini života ne odustaje od svoje glumačke karijere. Sljedeće godine gledat ćemo ga u petom nastavku popularnog ‘Indiane Jonesa’. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,