Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zanimljiva analiza: U Disneyevim filmovima muški likovi imaju više teksta od ženskih

Preuzmite sliku

To se odnosi i na filmska ostvarenja u kojima su glavni likovi ženski, poput Mulan. U tom animiranom filmu čak i njezin zmaj zaštitnik Mushu ima 50 posto više teksta od glavne junakinje

Američki podatkovni naučnici i stručnjaci za razvoj softwarea su proučivši tekstove oko 2000 filmova ustanovili da je u velikoj većini glumcima dodijeljeno više teksta nego glumicama, a zaključak je posebno primjenjiv na Disneyeva animirana filmska ostvarenja.

Žene su u filmovima ‘nadglasane’, što ne začuđuje s obzirom na to da u većini filmskih ostvarenja oduvijek dominiraju muški likovi, no američki podatkovni stručnjaci bili su iznenađeni kada su ustanovili da se podatak odnosi i na Disneyeve produkcije u kojima dominiraju ženski likovi.

Analiziravši 30 animiranih Disneyevih filmova, među kojima su i oni u 3D produkciji, ustanovljeno je da većinu teksta u čak 73 posto njih izgovaraju muški likovi, piše BBC.

To se odnosi i na filmska ostvarenja u kojima su glavni likovi ženski, poput Mulan. U tom animiranom filmu čak i njezin zmaj zaštitnik Mushu ima 50 posto više teksta od glavne junakinje. (hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,