Ponedjeljak, 6. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vrijedno priznanje: Tahir Žustra dobitnik Novinarske nagrade „Srđan Aleksić“

Odlukom četvoročlanog žirija dobitnici Novinarske nagrade ‘Srđan Aleksić’ za profesionalno izvještavanje u 2019. godini su novinari Tahir Žustra sa televizije Nova BH i Gordana Vila, sa RTRS-a.

Specijalne plakete idu u ruke Amira Purića (Deutsche Welle), Nataše Tadić (TV N1) i Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

‘Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” zasigurno je ono što svaki novinar u Bosni i Hercegovini priželjkuje u svojoj karijeri – što zbog čovjeka po kojem nagrada nosi ime, što zbog težine koju nagrada kao nagrada ima. Zato sam neizmjerno sretan i zahvalan što mi je ova nagrada došla u devetoj godini karijere, ali i u godini u kojoj mi se mnogo toga lijepog dogodilo. Od promjene kompanije, sredine i okruženja, pa do drugih poslovnih izazova i uspjeha. Sreća je veća zbog činjenice da je nominacija mog rada stigla iz Udruženja distrofičara TK s kojima godinama sarađujemo i pratimo priče vezane za njihove članove i članice. Bilo da su uspješne ili manje lijepe, te priče zaslužuju prostor i veću minutažu u eteru jer vjerujem kako položaj onih ranjivih kategorija društva najmanje govori o njima, a najviše o svima nama i društvu generalno. Sistem mora biti senzibilniji, mi moramo biti odgovorniji i suosjećajniji, a osobe sa invaliditetom u BiH moraju biti sretne što žive u jednom takvom društvu. Sve dok ne postignemo taj nivo, svi moramo naporno raditi i doprinositi izgradnji kvalitetnijeg života. Za sve. Bez izuzetaka. Ova nagrada, smatram da je mjerilo, da smo u nekim oblastima na dobrom putu ka boljem društvu. Ali, i Srđan Aleksić, ali i nagrada sve nas, pa i mene, tako obavezuju da se ovdje ne smijemo i ne možemo zaustaviti jer bolji život je dugoročan proces koji teče svakodnevno. Imam sreću što sam najveći dio vremena proveo i provodim u profesionalnim medijima. Skoro pet godina u kolektivu RTV Slon Tuzla bili su uvertira u nastavak mog angažmana u programu Nove BH. Zato veliko hvala ide mojim profesionalnim kolegama za svu podršku, urednicima, snimateljima i cijelom timu koju su uvijek imali nešto više vremena i sluha za teme o kojima moramo govoriti, a to su svakako prava osoba sa invaliditetom’ – kazao je Tahir Žustra dobitnik Novinarske nagrade ‘Srđan Aleksić’.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva, a nagradu dodjeljuju Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku Civil Right Defenders.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje