Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vjerovali su u svoju viziju: Snimanje nekih scena iz ‘Forrest Gumpa’ Tom Hanks i režiser su morali sami platiti

Preuzmite sliku

Režiser Robert Zemeckis i glumac Tom Hanks očito su snažno vjerovali u svoju viziju snimajući film ‘Forrest Gump’, obzirom da su za snimanje nekih scena sami dali novac.

Čini se da kultni film iz 1994. godine nije uživao veliko povjerenje Paramounta koji je odbio povećati proračun za snimanje nekoliko scena, uključujući i poznatu scenu u kojoj Forrest trči širom SAD-a.

Otkrio je to Tom Hanks gostujući u podcastu In Depth With Graham Bensinger, rekavši kako mu je Zemeckis saopštio da studio neće finansirati tu scenu jer je preskupa.

No režiseru je ta scena bila presudna za film pa se obratio glavnom glumcu s alternativnim rješenjem.

‘Došao mi je i rekao kako će snimanje trčanja koštati određeni iznos dolara. Nije bilo jeftino, a ja sam mu rekao ‘U redu. Ti i ja ćemo podijeliti taj iznos i vratiti novac Paramountu, ali momci iz Paaramounta će morati podijeliti još malo zarade s nama’. Studio je na to rekao ‘Sjajno, sjajno, OK’, a ispalo je to dobro i za nas’, prisjetio se Hanks.

Ponovilo se to s još jednom scenom, ali Hanks nije precizirao s kojom, prenosi tportal.

‘Studio je rekao da je vrijeme takvo da se snimanje ne može pokriti osiguranjem, pa neka ni ne snimaju. Bob i ja smo rekli pokriti osiguranje, što smo i učinili’, otkriva Hanks.

Kockanje im se isplatilo jer je film trenutno postao klasik, zaradivši 330,5 miliona dolara u Americi i ukupno preko milijardu dolara širom svijeta.

Ovim potezom, prema pisanju Hollywood Reportera, Hanks je navodno zaradio 65 miliona dolara od filma.

Sljedeće godine film je trijumfovao i na dodjeli Ocsara. Film je proglašen najboljim filmom, Tom Hanks je dobio Oscara za njaboljeg glumca, a Robert Zemeckis za najbolju režiju. Od ukupno 13 nominacija, film je dobio 6 zlatnih kipića.

Koliko su se kockali, pokazuje još jedna priča koju je Hanks otkrio, jer ovako uspješan ishod nije baš izgledao vjerovatan u početku snimanja.

‘Vidi, znam šta pokušavaš napraviti. Znam koliko si nervozan i koliko to podsvjesno može uticati prije nego uskočimo u kolosijek. Nećemo koristiti ništa od ova prva tri dana, jer mislim da ga nisi uhvatio. Nemaš lik’, rekao je Zemeckis Hanksu, s čim se glumac složio.

‘A onda je samo još rekao ‘Ne trudi se toliko’ i tada je sve u trenu sjelo na svoje mjesto’, otkrio je Hanks. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje