Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U javnost procurili detalji plana u slučaju smrti kraljice Elizabethe

Preuzmite sliku

Tajni dokumenti, koji nose kodni naziv “Operacija Londonski most”, u koje je Politico, imao uvid, otkrivaju planove za sahranu i brigu da li vlada ima dovoljno resursa da čitav plan i sprovede.

Strategija za društvene mreže ima ključnu ulogu, a to uključuje i plan da se boja zvaničnog sitea kraljevske porodice pretvori u crno i da stoji samo kratko obavještenje o kraljičinoj smrti. Isto tako, siteovi vlade i institucija, kao i stranice društvenih mreža imaće crni baner. Neće biti objavljivan nikakav sadržaj koji nije hitan, a retweet će biti zabranjen, u slučaju da se ne odlučio drugačije.

U dokumentima stoji i da će kovčeg sa tijelom Kraljice biti prenesen iz Buckingamske palate u palatu Westminster, gdje će biti položen na postolje i biće otvoren 23 sata dnevno naredna tri dana. Važne ličnosti će imati posebne propusnice i određeno vrijeme kada će moći da odaju počast kraljici.

Državna sahrana biće održana deseti dan od njene smrti i biće proglašen dan žalosti koji neće sloviti za državni praznik. Zbog toga, ukoliko padne na radni dan, poslodavci će imati pravo da svojim zaposlenima daju slobodan dan, a ukoliko bude tokom dana vikenda, zaposleni neće imati pravo na dodatni slobodan dan.

Podsjetimo, i ranije su curili detalji o čuvenoj operaciji “Londonski most”. Prema tom planu premijer će o kraljičinoj smrti biti obavješten riječima “Londonski most je pao”. Ta će šifra otpočeti cio niz događaja i procedure o tome kako će vijest biti saopštena javnosti.

Iako su procurili novi podaci, kraljica, koja ima 95 godina, po svemu sudeći je dobrog zdravlja, i nema nagovještaja da su ovi planovi bili hitno revidirani.

Mediji podsećaju da u planu operacija “Londonski most” i “Proljećna plima”, koja sadrži niz protokola o ustoličenju princa Charlesa, je do detalja razrađeno šta i kako treba da bude urađeno. U dokumentima se naslućuje i strah u slučaju da ne postoji dovoljno ljudstva da sve bude po protokolu. Naime, postoji bojazan da bi građani mogli da se ljute što zastave na zgradi vlade nisu spuštene na pola koplja deset minuta nakon objave o kraljičinoj smrti, zato što ne postoji službenik za zastave.

U dokumentu je izražena i bojazan Ministarstva spoljnih poslova o tome kako da se odobri ulazak velikom broju turista, do toga kako da vlasti reaguju u slučaju pretnje od terorističkog napada, ili u slučaju mnogi odluče da dođu u London da odaju počast kraljici, prenosi Telegraf.rs.

Svi koji su uključeni u sprovođenje plana u slučaju smrti kraljice Elizabete Druge, dan njene smrti nazivaće “danom D”, a svaki naredni dan sve do sahrane biće nazivan “dan D +1”, “dan D+2”, i tako dalje, sve do trenutka sahrane.

Podsjetimo, u februaru je preminuo kraljičin suprug, vojvoda od Edinburga, princ Philip i tada je pokrenuta akcija “Četvrti most”(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje