Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turska: Više od 100 hiljada žalbi na seriju “Sulejman Veličantsveni”

sulejman1
Preuzmite sliku

Pritužbe se odnose na izvrgavanje historijskih činjenica kroz prikazivanje stvarnih historijskih likova u svijetlu netačnih događaja, a narušavaju ugled ličnosti i institucija od nacionalne i historijske važnosti.

sulejman1Visoko vijeće za radio-televizijsko emitovanje (RTUK), koje u Turskoj obavlja funkciju regulatorne agencije za medije, zaprimilo je oko 100 hiljada pojedinačnih i kolektivnih pritužbi u vezi sa televizijskom serijom “Sulejman Veličanstveni”, u originalnom nazivu emitovanoj kao “Veličanstveno stoljeće”, potvrđeno je za agenciju Anadolija u toj ustanovi.

Pritužbe se odnose na izvrgavanje historijskih činjenica kroz prikazivanje stvarnih historijskih likova u svijetlu netačnih događaja, a narušavaju ugled ličnosti i institucija od nacionalne i historijske važnosti.

Poslanik ispred vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Oktay Saral dostavio je parlamentarnoj grupi te stranke Nacrt zakona o historijskim serijama i filmovima, koje govore o historijskim događajima i ličnostima od nacionalne vrijednosti, a koji su u serijama i filmovima prikazane u pogrešnom svijetlu.

Saralov prijedlog podrazumijeva promjene u Zakonu o osnivanju i emitovanju radio-televizija kuća.

Prema novom prijedlogu dodatna uredba o načelima emitovanja obuhvatit će usluge ponižavanje, vrijeđanje ili narušavanje historijskih događaja i ličnosti koji imaju nacionalnu vrijednost.

On je naveo da je ovaj prijedlog srezultat rada posljednjih nekoliko godina koji se ogledao u praćenju televizijskih emisija, publikacija u kojima je došlo do povećanja obezvrijeđivanja nacionalnih i duhovnih vrijednosti.

Saral je također naveo da će ove iskrivljene slike dovesti do različitih problema u društvu.

Sulejman-Velicanstveni-serija

„Kroz ove serije su osobe od nacionalne vrijednosti prikazane na veoma različite načine. Kao primjer za to je život velikog osvajača sultana Sulejmana Veličanstvenog čiji život je prikazan na način da ga je proveo u spavaćoj sobi i na veoma neumjesan način”, kazao je Saral.

On je dodao da bi mladi na osnovu ovih serija mogli stvoriti pogrešnu sliku o ovoj historijskoj ličnosti.

„Ova serija se prikazuje i u inostranstvu pa na taj način i drugi narodi stvaraju pogrešnu sliku o ovoj historijskoj ličnosti”, kazao je on i dodao da se uvođenjem novih pravila treba mijenjati ovakva praksa.

Ukazujući na činjenicu da se serija o Sultanu Sulejmanu prikazuje u desecima zemalja svijeta, Saral je rekao kako se radnja odvija uglavnom na dvoru, kroz intrige i zamršenu ljubavnu priču, a glavni lik nije prikazan na osnovu historijskih činjenica, što je indikator za povlačenje određenih zakonskih mjera.

Tokom snimanja, ali i prikazivanja prvih epizoda serije “Sulejma Veličanstveni” diljem Turske održan je niz protesta, a građani su tražili prekid emitovanja serije budući da narušava ugled jednog od najznačajnijih osmanlijskih vladara, kojeg su i njegovi neprijatelji uz veliko poštovanje nazivali “Sulejman Zakonodavac” zbog pravosudnih reformi koje je provodio u cilju poboljšanja uslova života u carstvu.

Svjetski mediji, baveći se temom ove tv serije, ranije su ukazivali na niz grešaka kada je u pitanju scenografija, koja nerijetko ne reflektuje doba u kojem je živio sultan Sulejman.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u jednoj od svojih ranijih izjava rekao je kako serijao ovom osmanlijskom vladaru ne reflektuje njegov stvarni žđivot, te ukazao na potrebu pažljivijeg rada u pripremi takvih programskih sadržaja.

“Živimo u svijetu sa sedam milijardi ljudi. Dobro znamo naše zadatke. Gdje su naši preci jahali na konjima i mi ćemo ići tamo, svime ćemo se pozabaviti i pomoći svakome. Ali, ovo što se prikazuje na ekranima o našim precima u seriji ‘Sulejman Veličanstveni’, predstavlja se kao dokumentarni film. Mi takve pretke nemamo. Mi takvog zakonodavca, takovg sultana Sulejmana nismo upoznali”, rekao je Erdogan.

Oslobođenje / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: