Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prinčevi William i Harry otkrili kip princeze Diane na njen rođendan

Preuzmite sliku

Statua koja se nalazi u vrtu Kensingtonske palače rad je kipara Iana Ranka-Broadleyja, koju su Dijanini sinovi naručili još 2017.

Da nije bilo strašne saobraćajne nesreća u pariškom tunelu davne 1997., princeza Diana slavila bi danas 60. rođendan. Lady Di, kraljici srca kako su je milioni širom svijeta zvali bilo je tek 36 godina kad je izgubila život, a njeni sada odrasli sinovi princ William i princ Harry šest desetljeća od rođenja svoje majke obilježili su otkrivanjem kipa svoje pokojne majke u vrtu Kensingtonske palače u središtu Londona.

Nakon otkrivanja, prinčevi su objavili zajedničku izjavu: „Danas, na dan koji bi bio 60. rođendan naše majke, sjećamo se njene ljubavi, snage i karaktera – osobina koje su je učinile snagom dobra u cijelom svijetu, kojima je promijenila nebrojene živote za bolje”, započeli su.

 • “Svaki dan želimo da je još uvijek s nama i nadamo se da će ovaj kip zauvijek biti viđen kao simbol njenog života i naslijeđa“, zaključili su pričevi.

  Spomenik Diani, čiji je izgled sve do sada bio tajna, prikazuje fizički prilično vjerno princezu s njenom prepoznatljivom frizurom, ali ne u njenom glamuroznom izdanju, već svakodnevnoj, jednostavnoj odjeći. Pored nje je dvoje djece, dječak i djevojčica, koje grli.

  Kip su otkrila zajedno braća, svjesna da su oči svijeta bile ponovno uperene u njih, prvenstveno jer posljednjih 18 mjeseci jedva da su komunicirali, otkako se Harry “odmetnuo” od kraljevske porodice i sa suprugom Meghan Markle i njihovim sinčićem Archiejem otišao živjeti u Ameriku.

 • Zadnji put su se susreli na sahrani svog djeda princa Philipa koji je pokopan 17. aprila. Dakle braća su se zadnji put vidjela prije dva i pol mjeseca, no kako saznaje Daily Mail, malo ih je ponovo zbližila velika pobjeda reprezentacije Engleske nad Njemačkom u osmini finala Eura. Tada su kako tvrdi taj britanski tabloid, razmijenili nekoliko poruka preko mobitela. Sada se pak svi nadaju da će ih uspomena na majku bez koje su ostali kad je William imao 15, a Harry 12 godina, dodatno povezati. Za vrijeme ceremonije normalno su komunicirali, zajedno razgovarajući s uzvanicima, obraćajući se i jedno drugome. No teško se dalo zaključiti, je li to išta više od pristojnog ponašanja koji zahtijeva ovaj događaj.

  Inače, podsjetimo, prinčevi Harry i William naručili su majčin kip još 2017. godine, tada su u zajedničkoj izjavi rekli: „Naša je majka dotakla toliko života. Nadamo se da će kip pomoći svima koji posjete palaču Kensington da razmisle o svom životu i nasljeđu.”

 • Mnoštvo građana okupilo se danas ispred ograde Kensingtonske palače, koja je danas dom princa Williama i njegove porodice. Mnogi od njih nose natpise posvećene pokojnoj princezi, balone, čestitke, cvijeće… “Volimo te”, “Sretan ti rođendan”, “Sretan 60. rođendan, Lady Di”, “Nedostaješ nam”…, samo su neki od natpisa koji su se mogli uočiti.

 • Dianine sestre Sarah i Jane te brat Charles također su bili na otkrivanju kipa njihove pokojne sestre.

  Princ Charles, za kojeg se Diana udala 1981., a razvela od njega 1996., ispričao se drugim obavezama, a kraljica Elizabeta II., bila je u posjeti Univerzitetu u Edinburgh.

  Otkrivanju spomenika prisustvovali su i članovi Povjerenstva za spomenik, te drugi akteri koji su učestvovali u njegovoj realizaciji.

 • Kensingtonska palača bila je Dijanin bivši dom, a sada dom Williamove porodice, pa je mjesto i više nego prikladno. Statua, rad kipara Iana Ranka-Broadleya, koju su Dijanini sinovi naručili još 2017. nalazi se u novodizajniranom vrtu koji je ispunjen s više od 4000 sadnica omiljenog Dianinog cvijeća i bilja, posebno potočnica, taj jednostavan cvijet koji je obožavala.

  Njega je pak dizajnirao Pip Morrison, krenuo ga osmišljavati 2019., a radnici su proveli više od 1000 sati provodeći Morrisonovu ideju u djelo, a to je da Sunken Garden ostavlja smirujući i dostojanstven dojam, kao trajnu uspomenu na pokojnu princezu.

 • Cijeli projekat silno je dugo trajao, Harry i William, aktivno su učestvovali u njegovom kreiranju, nastojeći da ta njihova posveta majci uistinu dočara njenu bit. Osnovano je čak i povjerenstvo jer su prijepori oko kipa krenuli u samom startu, a sve kako bi Dijana bila što autentičnije prikazana. Naravno, teku danima koji slijede vidjet će se kako je na njega reagovala i kritika i javnost, jer jedni je vide prvenstveno kao humanitarku, drugi kao modnu ikonu, treći kao silno nesretnu ženu…

  No kako su britanski mediji već zaključili, ona i dalje živi u svojim sinovima, Williamu i Harryju, kroz njihova djela i njihovu djecu. Kako je cijela svečanost bila zatvorena za širu javnost (dopušten je ulazak samo jednom novinaru i jednom snimatelju, ljudi su tokom cijelog dana ostavljali cvijeće na ogradi Buckinghamske palače, a potom su se krenuli okupljati i ispred Kensingtona. (Jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje