Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poruka čovječanstvu: Ove stihove je Đorđe Balašević napisao još u srednjoj školi

Preuzmite sliku

Gimnazija Svetozar Marković iz Novog Sada na svojoj je Facebook stranici objavila priču o svom najpoznatijem učeniku, Đorđu Balaševiću.

Prisjetili su se njegovog posjeta školi 2009. godine te su istaknuli kako je Đorđe imao tremu nastupati pred svojim profesorima.

,,Prisjećajući se djetinjstva i studentskih dana, govorio je o nastavnicima, profesorima i ljudima koje je volio. Rekao je da pamti samo ono što je lijepo, ružno pokušava zaboraviti, a da u njegovim godinama ljudi često misle da su nešto važno propustili, a on smatra da ‘svatko ko je doživio bar jedan dan prave ljubavi, nije propustio ništa’.”, napisala je u podužem tekstu srednja škola. Balašević je tada dobio poklone profesora koji cijene njegov rad.

Kažu kako su se Đoletove pjesme često objavljivale u školskom časopisu te su se prisjetili jedne s nazivom ‘Poruka čovječanstvu’.

,,Rodit ću se ja opet, nisam ja od onih što jednom zauvijek umru.”, napisao je Đorđe u drugom razredu srednje škole. Muzičar je gimnaziju završio kao izvanredni učenik.  (24sata.hr)

Индивидуа која је постала институција – Ђорђе Балашевић, бивши ученик Гимназије „Светозар Марковић“

С најдубљим…

Objavljuje Gimnazija “Svetozar Marković” – Novi SadPetak, 26. veljače 2021.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje