Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet uloga koje su spasile karijere poznatih glumaca

Preuzmite sliku

Svi glumci žele da filmovi u kojima igraju budu uspješni. To, naravno, nije uvijek moguće. Poseban problem nastaje kada oni glume u nekoliko promašaja zaredom. Tada umjesto nominacija za Oscara, oni dobijaju nominacije za Zlatnu malinu, a pošto su njihovi skorašnji filmovi bili neuspješni, rjeđe dobijaju angažman u vrijednim projektima u budućnosti.

Jedino što glumce koji su se našli u ovom začaranom krugu može spasiti je uloga u nekom novom filmskom remek-djelu. To je lakše reći nego uraditi, ali ipak postoje mnogi primjeri iz istorije Hollywooda  koji pokazuju da je tako nešto ipak moguće.

Otkrijte u narednim redovima kojih 5 uloga su spasile karijere poznatih glumaca, prenosi City Magazine.

Keanu Reevesova uloga u filmu John Wick

 • Nakon velikog uspjeha Matrix trilogije, Keanu Reeves nije baš imao sreće kada je birao uloge. Njegovo pojavljivanje u filmu The Day the Earth Stood Still (2008) nije pomoglo ovom ostvarenju da izbegne nominaciju za Zlatnu malinu, a film koji je trebalo da označi veliki povratak poznatog glumca, blockbuster 47 Ronin iz 2014, nije uspio ni da vrati uložena sredstava. Na njegovu, ali i našu sreću, već sljedeće godine je izašao John Wick sa Reevesom u naslovnoj ulozi. Bio je to relativno jeftin akcioni film koji se svidio i kritici i publici. Do danas je snimljeno još dva nastavka, a Reeves je u međuvremenu postao popularan kao u najboljim danima.

  Ryan Reynoldsova uloga u filmu Deadpool

 • Ryan Reynolds je igrao u gomili solidnih i dobrih filmova do kraja prve decenije 21. vijeka, ali niko u to vrijeme nije smatrao da je on velika zvijezda. To je trebalo da se promijeni nakon izlaska superherojskog filma Green Lantern (2011), u kome je on igrao glavnu ulogu. Film je, međutim, bio veliki promašaj i samim tim Reynolds nije uspio da se nametne kao nova zvijezda Hollywooda. Nije prošlo pet godina, i on je dobio šansu da ponovo igra u superherojskom filmu, ovoga puta antiheroja Deadpoola u istoimenom filmu iz 2016. Reakcije publike i kritike su bile odlične, što je Reynoldsu omogućilo da bude dio još jednog filma o Deadpoolu, ali i mnogih drugih visokobudžetnih ostvarenja.

  Matthew McConaugheyeva uloga u filmu Dallas Buyers Club

 • Čini se da je Matthew McConaughey u prvoj deceniji Novog milenijuma bio na svojevrsnom odmoru od ozbiljnih rola. On je mahom igrao u više ili manje uspješnim romantičnim komedijama, kao što su The Wedding Planner (2001), How to Lose a Guy in 10 Days (2003), Failure to Launch (2006) i Ghosts of Girlfriends Past (2009). McConaughey nije bio loš u ovim ostvarenjima, ali nije ni posebno blistao. On je, međutim, 2013. dokazao da je sposoban za mnogo više. Te godine je izašao film Dallas Buyers Club, u kome je tumačio glavnog junaka Rona Woodroofa. On je ovom ulogom ponovo skrenuo pažnju na svoj veliki talenat, a to je prepoznala i Američka filmska akademija, koja ga je nagradila Oscarom.

  Robert Downey, Jr. uloga u filmu Iron Man

 • Prije nego što mu je karijera krenula nizbrdo u drugoj polovini devedesetih, Robert Downey Junior je iza sebe imao nekoliko veoma zapaženih uloga u filmovima kao što su Less than Zero (1987), Chaplin (1992) i Natural Born Killers (1994). Zavisnost od narkotika, međutim, onemogućila ga je da nastavi ovaj uspješan niz. Od 1996. do 2001, on je više puta bio hapšen zbog posjedovanja nelegalnih supstanci i oružja, što mu je praktično zaustavilo karijeru. Ipak, mnogi njegovi prijatelji u Hollywoodu su nastavili da mu pružaju šansu da ponovo dokaže svoj talenat, što je kulminiralo ulogom Tonyja Starka/Ironmena u superherojskom filmu Iron Man iz 2008. Po izlasku ovog filma, Downey Junior je postao najtraženiji glumac na svijetu.

  John Travoltina uloga u filmu Pulp Fiction

 • Travolta je 1977. imao glavnu ulogu u filmu Saturday Night Fever, a već sljedeće godine i u filmu Grease (1978). U oba filma je imao priliku da pokaže svoj talenat za ples, što ga je učinilo ikonom disko ere i vjerovatno najpopularnijim glumcem na svijetu krajem sedamdesetih. Narednu dekadu, s druge strane, Travolta bi najradije zaboravio. Nijedan film u kome je igrao u tom periodu nije bio ni blizu popularan kao njegova dva najveća hita. Slobodno možemo reći da je on početkom devedesetih bio potpuno zaboravljen. Jedan mladi režiser, međutim, smatrao je da je to potpuno nezasluženo i odlučio je da mu da novu šansu. Bio je to Quentin Tarantino, a film u kome je John Travolta dobio priliku da se pokaže bio je remek-djelo Pulp Fiction iz 1994. Nakon uloge okorjelog kriminalca Vincenta Vege u ovom filmu, njegova karijera je doživjela renesansu.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,