Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nadareni pjevač Mirza Selimović gost na koncertu Kornelija Bate Kovača

Mirza-selimovic5
Preuzmite sliku

Mladi Mirza Selimović iz Srebrenika je maestralno izveo pjesmu „K'o lijana” i pokazao da je pred njim sjajna muzička karijera.

Mirza-selimovic5

Pedeset godina u muzici obilježio je 25.11. pred velikim brojem prijatelja i poštovalaca u do poslednjeg mjesta ispunjenoj sali Kamernog teatra 55, kompozitor, pijanista i aranžer Kornelije Kovač, jedan od najpopularnijih i pop-rok muzičara s ex-jugoslavenskih prostora.

Kornelije Kovač bio je član “Indexa” od 1966. godine, dok 1968. u Beogradu osniva Korni grupu koja je 1974. predstavljala Jugoslaviju s pjesmom “Moja generacija” na izboru pjesme Evrovizije. Nakon sedam godina rada tokom kojih je Korni grupa dostigla kultni status u Jugoslaviji, razilaze se i Kornelije Kovač počinje pisati za druge izvođače, a posebno za Zdravka Čolića.

Kamerni teatar 55 bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, a Kovač je pet decenija u muzici obilježio multimedijalnim događajem u čijoj realizaciji su mu pomogli solisti raznih generacija Aida Mušanović, Maya Sar, Jasna Gospić, Kemal Monteno, Dalal Midhat, Mirza Selimović, Brano Likić, Gagi Danilović i Sabahudin Kurt kao i glumci koji su čitali Kovačeva pisana ostvarenja.

Upravo na ovoj sceni Kamernog teatra 55 svirao koncerte s jazz ansamblom davne 1964. godine.

Mladi Mirza Selimović iz Srebrenika je maestralno izveo pjesmu „K'o lijana” i pokazao da je pred njim sjajna muzička karijera. Povjerenje koje mu je ukazao Bato Kovač je više nego opravdano. Mirza je maestralno otpjevao veoma zahtjevnu kompoziciju i na kraju bio nagrađen gromoglasnim aplauzom.

Kemal Monteno je u svom stilu, duhovitim opaskama, sjećanjima na mlade dane sa Kornelijem Kovačem, zabavio publiku.

Sabahudin Baho Kurt je i nakon skoro 60 godina scenskog rada, jedan divan gospodin, sjajan zabavljač i pjevač i njemu je pripala čast da svojom pjesmom zaključi ovo sjajno veče, posvećeno jednoj takvoj muzičkoj gromadi, maestru Korneliju Kovaču.

Predstavljene su i tri knjige koje je napisao: “Tanke dirke” koja govori o njegovom gastarbajterskom radu u Španiji, “Falko i druge priče” i “Fusnota”, a iz ovih knjiga glumci Boris Ler i Maja Izetbegović su pročitali nekoliko odlomaka.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: