Četvrtak, 9. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Marin Mamuza: Povratak iz metropole u carstvo divljih konja

Marin Mamuza se prije nekoliko godina vratio iz Zagreba, gdje je studirao film i TV produkciju, u Livno, sa željom da pokrene vlastiti posao u kojem će spojiti ljubav prema prirodi i fotografiji sa dobrom biznis idejom.

Fotografijom se počeo baviti kako bi zaradio novac za gitaru, ali to je postala njegova ljubav koja ga je povukla prema filmu, a onda i turizmu.

“Tako ću se i vratiti u ovaj kraj, jer me je uvijek oduševljavala okolica Livna, priroda i konji. Kroz fotografiju sam prikazao ovaj prostor i time privukao brojne goste. Prvo su to bili moji prijatelji i poznanici, a onda se priča širila dalje. Razvili smo posebne ponude i prijedloge, te je iz toga izrasla i cijela priča o “Continental Adventure” i turama fokusiranim na potragu za divljim konjima.”, pojašnjava Mamuza.

Navodi da su ga brojni proglasili ludim jer je metropolu zamijenio provincijom. Ipak, on je znao šta želi i nije se osvrtao na podrugljive komentare.

Njegov poslovni prijedlog je prihvaćen u Tehnološkom parku Linnovate i danas uspješno radi foto-safarije divljih konja.

  • “Riječ je o izletu koji uključuje odlazak na izvor Bistrice, posjetu planine Cincar i potragu za krdima konja, a onda i tradicionalnim ručkom sa jelima ovog kraja.”, dodao je Mamuza.

    Doprinos razvitku ideje je dao i čuveni glumac Goran Višnjić s kojim je sarađivao na jednom filmu. Na pauzi od snimanja Višnjića je odveo na Kruge, gdje je glumac ostao zatečen ljepotom prizora.

    Livanjski kraj može se pohvaliti krdom od 700 divljih konja, te Mamuza vjeruje da u tome leži posebnost i velika prilika za razvoj turizma, saopšteno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje