Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Komemoracija Mirsadu Tuki: ‘Nikad od njega, kao čovjeka, nisam čuo nijednu lošu riječ o bilo kome’

Preuzmite sliku

Sala Kamernog teatra 55 danas je bila prepuna. Brojni prijatelji, kolege i poštovaoci došli su da odaju počast i još jednom upute posljednji pozdrav kolegi, prijatelju Mirsadu Tuki. Glumcu koji je upravo tu na toj sceni odigrao brojne uloge koje se pamte.

Direktor Kamernog teatra 55 glumac Senad Alihodžić istaknuo je na današnjoj komemoraciji da je Mirsad Tuka bio izuzetan kolega i partner na sceni, pun poštovanja prema svakome.

“Bio je istinski ljubitelj teatra, sa nevjerovatnom etikom i disciplinom. I nikad od njega, kao čovjeka, nisam čuo nijednu lošu riječ o bilo kome. Bio je istinski, vrhunski gošpar. Čovjek, kolega, glumac za svaki primjer. Naš Mirso”,  podvukao je Alihodžić.

O Mirsadu Tuki govorili su i njegovi sinovi Dino i Mak koji su ovom prilikom podvukli koliko su ponosni na svog oca. Oca kojem su se divili. Oca koji je bez teškoća oživljavao likove iz djela velikih pisaca. Kojem ništa nije bilo teško.

“Ipak savladala te velika bolest i to baš na dan kad i tvog partera Žana. Vjerujem da ste već zasjeli i da spremate neku novi predstavu”, kazao je Mak Tuka.

Dino Tuka, govoreći o svom ocu, kazao je da je on uvijek mogao oživjeti scenu na kojoj je igrao.

“Nažalost danas scena ne može oživjeti tebe”, kazao je mlađi sin Mirsada Tuke Dino.

Reditelj Aleš Kurt sjetio se drugovanja, rada sa Mirsadom Tukom, s kojim je realizovao brojne predstave.

Kurt je ocijenio da je Mirsad Tuka bio voljen, te da će zbog svega što je uradio u životu ostati u sjećanju, u pričama.

Naveo je da je sa Mirsadom Tukom radio na predstavi, da su vjerovali i da će uspjeti da je završe. Do te predstave neće doći ali Kurt je kazao da ima osjećaj kao da su je napravili, te da će to za njega biti zadnje što je radio s njim.

 • “Mislim da smrt nije najveći gubitak. Najveći gubitak je kad je neko imao život a nije ga proživio. Nije dao ništa od sebe. Mirso je dao jako puno”, kazao je Kurt, dodavši da je Tuka bio vrijedan, srčan, pouzdan i hrabar.

  Od Mirsada Tuke oprostila se i Indira Kučuk-Sorguč koja je istakla da je za nju on bio istinski bard u glumištu, veliki dječak u svijetu teatarske čarolije. Ona je također kazala da je Mirsad Tuka otišao na isti dan kad i njegov prijatelj, kolega Žan Marolt. Na dan duboke tuge, kad su otišli i oni koji bi danas bili očevi, na 11. juli.

  Posljednje riječi dragom kolegi uputila je i glumica Gordana Boban koja se prisjetila kako su 1. jula sjedili, razgovarali, šutjeli, ponavljali tekst.

  “Ni na kraj pameti nam nije bio odlazak. Nikome od nas. A onda smo zapalili cigaretu i on je samo rekao “znaš šta, kako god da bude nije mi žao. Nije mi žao nijednog trenutka, jer sam stvarno imao divnu porodicu i divan život”, istaknula je ona.

  Glumci se pozdrave, dočekaju i isprate aplauzom. Nekad se i vrate na bis. A nakon komemoracije uslijedio je dugi, dugi aplauz. Onakav o kojem glumci maštaju. Kao da su svi očekivali da će Mirsad Tuka da se pojavi na sceni, da se vrati na bis. Nažalost, ovaj put nije se vratio na scenu koja mu je tako puno značila.

  Bh. glumac Mirsad Tuka preminuo je 11. jula u 59. godini nakon duge i teške bolesti.

  Od 1996. bio je član ansambla Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

  Odigrao je mnoge uloge u pozorišnim predstavama, od kojih se izdvajaju: “Hasanaginica” Nijaza Alispahića, “Žaba” Elmira Jukića, “Sjećaš li se Dolly Bell?” Kokana Mladenovića, “Tri sestre” Pjera Žalice, “Krokodil Lacoste” Zlatka Topčića, “To” Alije Isakovića, “Poljska konjica” Marka Vešovića i druge.

  Igrao je i u mnogim filmovima i TV serijama, među kojima su: “Nafaka”, “Sve džaba”, “Remake”, “Ostavljeni”, “Warriors”, “Cirkus Kolumbija”, “Underground”, “Sabina K.” i drugi.

  Završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Debitirao je u filmu “Praznik u Sarajevu”. Za tu ulogu nagrađen je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991. godine kao najbolji glumac – debitant.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje