Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iz Bosne su: Upoznajte najljepšu djevojku Kanade i njenu porodicu

Preuzmite sliku

Amila i Faruk Begović Bosanci su koji već skoro 30 godina žive van domovine. Njihovi životni putevi su ih odveli u daleku Kanadu, gdje su se i upoznali i gdje je danas njihov dom.

Oni koji ih poznaju smatraju ih veselim parom kojem su najvažnija njihova djeca. U posljednje vrijeme i šira javnost je čula za njih, i to kroz priču njihove najstarije kćerke.

– Ja sam iz Banjaluke odakle mi oboje roditelja potiču. Rođena sam Ganić. Sa 14 godina, 1991. roditelji su mene i moje dvije sestre doveli u Kanadu, mama je imala sestre i rodbinu ovdje, sjeća se Amila.

Kasnije je upoznala muža, Faruka Begovića, koji je porijeklom iz Gornjeg Vakufa, a u Kanadu je doselio kod svoje sestre Nazife Šehić, četiri godine prije nego je u ovu zemlju stigla Amila, još 1987. godine.

– Upoznali smo se 1996. i vjenčali se sljedeće godine. U braku smo dobili četvero dijece, Hannu koja ima 19 godina, Zinu koja je dvije godine mlađa, Nadiu kojoj je sada 13 i 11-godišnjeg Adama, s ponosom ističe naša sagovornica.

 • Osim u odgoju njihove djece, Amila i Faruk su složni i u poslovnom životu, te su zajedničkim snagama postigli zavidan uspjeh koji su nesebično podjelili i sa 30-ak porodica iz Bosne i Hercegovine.

  – Nas dvoje poslujemo sa dvije kompanije koje postoje već 25 godina, jedna kompanija se bavi instalacijom aluminija (oluci i potkov) na kućama, a druga proizvodnjom tih istih aluminijskih proizvoda. Kao kompanija doveli smo više od 30 Bosanaca i Hercegovaca od kojih su njih više od 20 sada Kanađani i cijele porodice su im ovdje, ističe naša sagovornica.

  Amilina porodica uglavnom živi u Kanadi i malo ih je ostalo u BiH, ali u Gornjem Vakufu Faruk ima mnogo familije i to je godinama bio razlog za posjetu domovini.

  – Dok su djeca bila manja bilo nam je lakše putovati ali sada nam je malo komplikovanije jer su i njihove obaveze veće. Cijeli život smo podredili svojoj djeci i želji da im budemo istinska podrška. Naša najstarija kćerka Hanna je trenutno u Kini, na takmičenju za najljepšu djevojku svijeta predstavlja Kanadu. Zina je prije šest godina, bila druga u Kanadi u golfu ali se na kraju odlučila za ples iz hobija i sada se takmiči širom sjeverne Amerike, nastavlja priču Amila.

  Svojom toplinom i solidarnošću bračni par Begović dokazuje da nisu zaboravili domovinu, a u svom domu u dalekoj Kanadi brižno čuvaju i njeguju bosansku tradiciju.

  – Naša djeca pričaju i razumiju bosanski jezik. Hanna je neki dan u Kini prevodila hrvatskoj missici, kaže ponosna majka. (Oslobođenje)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,