Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Istraga FBI-a: Alec Baldwin je povukao okidač pištolja i usmrtio snimateljicu

Preuzmite sliku

Istraga FBI-a pokazala je da je Alec Baldwin povukao okidač pištolja koji je ubio snimateljicu na setu filma Rust.

Baldwin je slučajno upucao Halynu Hutchins dok su snimali film u oktobru 2021., ali je tvrdio da zapravo nije povukao okidač. Međutim, nova forenzička istraga FBI-a kaže da iz oružja nisu mogli biti ispaljeni meci bez fizičkog povlačenja okidača, piše Sky News.

“Pištolj nije mogao opaliti bez povlačenja obarača”, stoji u izvještaju.

“Način smrti je nesreća”

U izvještaju se smrt snimateljice karakterizira kao “nesreća”.

“Smrt je nastupila prostrjelnom ranom prsnog koša. Pregled dostupnih izvještaja organa za provođenje zakona nije pokazao uvjerljive dokaze da je vatreno oružje namjerno napunjeno streljivom na snimanju”, stoji u izvještaju.

“Na temelju svih dostupnih informacija, uključujući nepostojanje očite namjere nanošenja ozljeda ili smrti, način smrti najbolje je klasificirati kao nesreću”, zaključeno je.

Vjerovao da je pištolj siguran

Podsjetimo, Baldwin je u oktobru prošle godine upucao snimateljicu Hutchins (42) dok je, kako je rekao, vježbao s pištoljem za koji je vjerovao da je siguran, prenosi index.hr.

Glumac, koji je također bio producent na filmu, ranije je rekao da nije povukao okidač i da nema pojma kako se pravi metak našao na setu. Također, vlasti su osudile producente filma zbog nepoštovanja sigurnosnih protokola i naplatile im kaznu od 136.793 dolara. Istraga koju je proveo Odjel za okoliš Novog Meksika pokazala je da su tvorci filma “iskazali ravnodušnost prema opasnostima povezanim s upotrebom vatrenog oružja na setu”.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje