Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Branimir Džoni Štulić: Bregović kasni deceniju za mnom

Preuzmite sliku

“Nema uopšte dobrih autora. Kada sam počinjao, bili su samo pjevači, a kompozitora je bilo malo, kao i sada”.

Možda Bregović i Dedić, a ja sam bio prvi kompozitor koji je stvarao svoju muziku. Poludim kada vidim ove “wikipedije” koje pišu smokvari. Prosto uvredljivo.

“Jedini sam kod nas imao program od svojih pjesama, dok su pola repertoara na koncertu Bijelog dugmeta bile tuđe pjesme, kao Yesterday na primjer. Prvi sam kod nas krenuo sa svojim kompozicijama”, kazao je Branimir Džoni Štulić kroz intervju “Večernjih novosti”.

To nije bilo jedino pominjanje Gorana Bregovića i Bijelog dugmeta. Poručio je i da je prvi na Balkanu svirao sevdah, “prije Bregovića i svih ostalih”. U drugim osvrtima bio je prilično oštriji prema Bregoviću. Počeo je pričom o bitnicima i samodefinisanju u kontekstu jugoslovenskog Rock ‘n’ Roll – a.

“Nikada nisam bio rocker, ja sam bitnik. Rock je došao sa hipicima, ja sam izgledao kao hipik, ali nikad to nisam bio. Uvijek sam bio bitnik, crno-bjeli film, nikada nisam bio kolor”.

Rocker ne znači ništa. Čak nisam ni pušio. Nisam mogao da podnosim cigarete i dim. Jedino sam propušio kada samo počeo da prevodim ove je*ene klasike a kako ne mogu da pušim cigaretu, napravim joint, legnem, on me uspori i onda mogu red po red da radim. Inače, pri zdravoj pameti i svjesti, koji normalan čovjek može stotinu hiljada linija da prevodi red po red.

Sjećam se kao sad, sa šest godina sam čitao i latinicu i ćirilicu. Nevjerovatno kako je bilo napredno vrijeme. Čitao sam stripove “Den Deri”, za koje nisu baš znali u Americi i engleskoj. “Kekec” je 1957. počeo da izlazi sa tim stripovima i ja sam kao dijete gutao sve te futurističke stvari.

Pjevao sam “Dajanu” od Pola Enke, ali sa domaćim tekstom “O, Dajana, volim te, skini gaće, molim te, da ti vidim…”. Nisam znao šta to znači, ali sam pjevao sa pet godina

“Brega se nije protegnuo do 15. godine, ali zato u muzici kasni čitavu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je da komponuje 1970, a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička. To je za Bregu špansko selo”, ispričao je Džoni Štulić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje