Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

12 najinteligentnijih ljudi Hollywooda

Preuzmite sliku

Kada se govori o slavnim osobama, s njima se automatski povezuju riječi kao što su bogati i lijepi, a tek onda ide sve ostalo. I nije da inteligencija nije među njima, ali to jednostavno nije prva stvar na koju se pomisli kad su celebrityji u pitanju.

No itekako postoje slavni koji su i natprosječno inteligentni, ali su se nekako pronašli i ostvarili baš u industriji zabave.

Među njima je tako i Ken Jeong, javnosti poznatiji kao ludi Mr. Chow iz filma ‘Mamurluk‘. Mnoge je iznenadila činjenica da je ovaj glumac zapravo ljekar, da savršeno svira violinu, a još je u srednjoj školi, koju je završio već sa 16 godina, bio član tima visokog IQ-a. Na University of North Carolina odbranio je i doktorat, a specijalizirao je internu medicinu.

Iako školu nikad nije volio, Quentin Tarantino član je Mense jer njegov je kvocijent inteligencije 160 kao i kod fizičara Stephena Hawkinga.

Oscarom nagrađena glumica, Natalie Portman, jednom je izjavila da bi radije bila pametna nego bila glumica, no s godinama je pokazala da može oboje. Na Harvardu je diplomirala psihologiju, objavila je brojne naučne radove, a govori čak šest jezika.

Conan O’Brien, jedan od najpoznatijih američkih voditelja i komičara koji ima vlastiti talk show, na Harvardu je s odličnim uspjehom diplomirao historiju i književnost.

Glumica Jodie Foster čitala je već kad je imala samo tri godine, počela je glumiti kao dijete, no bez obzira na to, diplomirala je književnost na Yaleu.

Lisa Kudrow daleko je od lika Phoebe koju je utjelovila u slavnoj seriji ‘Prijatelji‘. Na Vassar College diplomirala je biologiju, a njezin otac bio je neurolog s kojim je osam godina radila na istraživanjima o glavoboljama.

Rowan Atkinson publici je najpoznatiji po uloži šašavog Mr. Beana, liku koji i nije baš pretjerano pametan. No u stvarnosti Rowan je diplomirani inženjer elektrotehnike koji je u slobodno vrijeme na Oxfordu glumio u glumačkoj družini.

Kvocijent inteligencije glumca Jamesa Woodsa navodno je čak 184. Vrhunski je matematičar, a studirao je i algebru, pa se mnogi pitaju kako je uopšte završio u filmskoj industriji. No on često voli istaknuti da je gluma njegova velika ljubav.

Mayim Bialik, koju svakodnevno gledamo kao Amy u seriji ‘Teorija velikog praska‘, u stvarnom životu ima diplomu iz neuroznanosti, a specijalizirala se za opsesivno-kompulzivni poremećaj. Legendarni britanski glumac John Cleese diplomirao je s počastima pravo na Cambridgeu.

Akcijska zvijezda Dolph Lundgren je studirao na prestižnom Kraljevskom institutu za tehnologiju u Stockholmu, magistrirao hemiju na Univerzitetu u Sydneyju, da bi potom dobio Fulbrightovu stipendiju za američki MIT gdje je izdržao cijele dvije sedmice. Njegov kvocijent inteligencije je iznad 160, a od stranih jezika govori engleski, njemački, francuski i japanski jezik.

Brian May proslavio se kao gitarist i suosnivač grupe Queen, no uz to je s počastima diplomirao matematiku i fiziku na Imperial College London. Ima i doktorat iz astrofizike, a koautor je i dva naučna rada. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,