Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li pravilno narezati luk? Stručnjak otkriva tri najbolja načina

Preuzmite sliku

Luk je nezaobilzan dodatak mnogim jelima, a iako ga koriste gotovo svakodnevno, mnogi ljudi još uvijek ne znaju kako ga pravilno rezati.

Rezanje luka nije neka nauka, no ako želite postati pravi profesionalac, naučite ga rezati na ova tri načina.

Za početak, važno je da nož kojim režete luk bude oštar, pa ako nije oštar, obavezno ga naoštrite. Bilo da luk želite nasjeckati na sitno, narezati na malo veće komade ili pak na tanke listiće, evo na što trebate obratiti pažnju.

1. Luk na sitno

Luk ćete na sitno nasjeckati tako da vrh luka prvo odrežete, donji dio ostavite neodrezan, a zatim ga ogulite.

Luk prepolovite, a kada ste ga prepolovili, svaku polovicu režite nožem na tanko, ali tako da se komadi luka ne odvajaju. Zatim nožem prerežite polovicu luka vodoravno, okrenite nož okomito i nasjeckajte na sitno.

@andy_cooks How to cut an onion 🧅 3 ways #cooking #food #foodtok #tips #fyp #viral ♬ fukumean – Gunna

2. Luk na veće komade

Ako su vam potrebni veći komadi luka, prvo odrežite vrhove luka s obje strane, prerežite ga na pola i ogulite. Svaku polovicu prerežite na šest do sedam dijelova s jedne strane, a zatim je okrenite i prerežite na pet do šest dijelova s druge strane.

3. Luk na tanke listiće

Želite li luk narezati na tanke listiće, započnite tako da prvo odrežete vrhove luka s obje strane, prerežete ga na pola i ogulite. Zatim ćete svaku polovicu luka rezati na što tanje listiće, da budu što je moguće bliže jedan drugome. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje