Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Žene otkrile šta ih je najviše iznenadilo na porodu

Šta je vas najviše iznenadilo na porodu?  

Svaka je žena različita, a kad pričamo o porodima, priča o različitostima još je kompleksnija.

Poznato je da jedna žena može biti trudna i roditi nekoliko puta, a da baš svaki put kaže: “Ovo je bilo drugačije nego prošli put”.

Zato i baratamo s toliko mnogo informacija o porodima “koje moramo znati”, a opet, čini se da, iako već sve znamo, svaki put možemo očekivati neko iznenađenje.

Zato su na portalu Pure Wow pokušali otkriti šta je to tačno iznenadilo žene na porodu, a što bi htjele da i druge žene znaju. Prije nego što se možda i same iznenade.

Evo šta su mame izjavile na tu temu:

Vodenjak ne pukne uvijek

“Priznajem da sam znala sjesti na toalet i doslovno čekati da vodenjak možda pukne kako ne bih namočila sve oko sebe, ali koliko znam, moj nikada nije puknuo”, rekla je Jillian iz Brooklyna.

Ili ne pukne uvijek kao u filmu

“Ako čekate da vas iznenadi puknuće vodenjaka, onako kao na filmu, kad iz vas eksplodira mlaz, to možda nikada ne dočekate. Moj je puknuo neprimjetno, a voda je iz mene curila po malo i polako”, pojasnila je Karen iz Chicaga.

Od vodenjaka se možete smrznuti

“Kad je moj vodenjak nenadano puknuo usred hladne zimske noći, a mi pojurili u bolnicu, hlače su mi se doslovno smrznule do auta”, otkrila je Sabrina iz Ohija.

Ako vam induciraju trudove, lako je moguće da ćete odmah osjetiti snažne kontrakcije

“Čekala sam prirodni porod koji je sporo napredovao, a kad su mi rekli da će mi inducirati porod, osjetila sam olakšanje, no nisam bila spremna da će lijek odmah početi djelovati i da se trudovi u sekundi mogu pojačati s nule na 60. Naravno da u tom trenutku nitko ne odbija epiduralnu”, priznala je Ingrid iz Bostona.

Za vrijeme trudova možete osjetiti jaku glad

“Kad vas prime u bolnicu zbog trudova, više nema jela, čak i ako rađate satima. Zamislite kako vam je kad 20 i više sati niste ništa jele, a potpuno ste budne. Tad je normalno da usred trudova sanjate o hamburgeru”, ispričala je svoje iskustvo koje ju je iznenadilo Nadia iz New Yorka.

Postoji širok raspon reakcija na anesteziju

“Nakon što sam iznenada morala na hitni carski rez, zapanjila me reakcija od spinalne anestezije. Odjednom sam se počela ‘rušiti’ od konvulzija, a tijelo mi se nije prestalo tresti od groznice. Naravno, mislila sam da je to od uzbuđenja, no onda mi je medicinska sestra rekla da se i takve reakcije organizma ponekad jednostavno dogode”, otkrila je Dana iz Los Angelesa.

Bit će krvi

“Imala sam vaginalni porod. Bilo je mnogo više krvi nego što sam očekivala. Kad sam pogledala prema dolje, sve što sam vidjela bile su medicinske rukavice prekrivene krvlju. Ali ni to nije ništa strašno kad znate da ste upravo rodili bebu”, spomenula je Pia iz Kansas Cityja.

Tiskanje doista jest kao velika nužda

“Napravila sam milijun Kegelovih vježbi da si olakšam porod, ali kad je porod konačno ušao u posljednju fazu, za tiskanje mi nisu trebali ti mišići. Čin tiskanja bio je puno sličniji obavljanju velike nego male nužde, a iako sam i sama za to čula i ranije, nisam imala predodžbu da će to biti baš toliko slično. Hej, što više znate, to bolje, zar ne?” upitala se Emily iz Memphisa.

Mala nužda jako boli nakon poroda.

“Zašto mi niko nije rekao koliko će mala nužda boljeti i biti toliko grozna nakon svega? Kod mene se bol nije pojavila odmah, već oko dva tjedna nakon poroda. Zaista čudno, ali ne i neobično”, rekla je Michelle iz New Yorka.

Potrebno je neko vrijeme da mlijeko dođe

“Možda svi drugi to znaju, ali ja sam ipak pretpostavila da ću svoju bebu moći dojiti odmah po porodu. Ali ne, meni je trebalo oko dva dana da mlijeko konačno dođe”, otkrila je Sam iz Marylanda. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,