Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Žašto se depresija češće javlja kod žena nego kod muškaraca?

Preuzmite sliku

Već u nekoliko navrata pokazalo se da postoje razlike u pojavljivanju i učestalosti depresije kod muškaraca i žena.

To ne zavisi od rasne i etničke pripadnosti, a polne razlike primjetne su već od trinaeste godine, kada djevojčice imaju skoro dvostruko veću mogućnost da iskuse depresiju. A koji su sve to potencijalni razlozi zašto žene mogu lakše da postanu depresivne? Da li je samo više zabiljeleženih slučajeva u odnosu na muškarce usljed njihove otvorenosti i želje za traženjem pomoći?

Hormonske razlike

Najčešći period pojave depresije kod žena poklapa se sa reproduktivnim godinama, od 25 do 44 godine, što znači da bi hormoni mogli da imaju veliku ulogu. Kako je dokazano da žene mogu da osjete poremećaje raspoloženja povezane sa svojim menstrualnim ciklusom, vjeruje se da tu polna razlika naročito dolazi do izražaja. Opasnost od pojave depresije se smanjuje sa dolaskom menopauze, ali je povećana u perimenopauzi, odnosno periodu neposredno prije menopauze.

 • Razlike u socijalizaciji

  I dalje postoje velike razlike u vaspitavanju i socijalizaciji djevojčica i dječaka, što utječe na njihovo ponašanje kasnije u životu. Djevojčice se uče da budu brižne i osjetljive na mišljenja drugih ljudi, dok se kod dječaka ohrabruje samostalnost i nezavisnost. Dječaci uče da budu jaki i stoički nastrojeni, sa izbegavanjem pokazivanja osjećanja, što se pogrešno tumači kao isključivo ženska odlika.

  Također se pretpostavlja da žene koje postanu domaćice često smatraju svoju ulogu prezrenu od strane društva, dok one koje se posvete karijeri mogu da se susretnu sa diskriminacijom i nejednakom platom na svojoj poziciji. Taj razdor između poslovnog i privatnog života utječe na to kako se nose sa stresom i čini se da muškarci ovdje bolje prolaze.

  Žene pristupaju problemima na način koji uključuje detaljno promišljanje o svemu na jedan emotivan način, dok muškarci često biraju pristup fokusiran na brzo rješavanje jednog praktičnog problema. I ovdje postoje pretpostavke da to utječe na sklonost ka depresiji.

 • Stresni događaji

  Postoje dokazi da u toku svog životnog vijeka žene u prosjeku iskuse više stresnih događaja od muškaraca. One su zbog toga osjetljivije na njih i pokazalo se da su takvi događaji prethodili depresivnim epizodama bar šest mjeseci.

  Razlike u dijagnozi

  Postoje i oni naučnici koji tvrde da ne postoji polna razlika u broju depresivnih slučajeva i da je ta brojka samo naizgled veća kod žena. Njihova teza je da žene češće traže pomoć od muškaraca i da drugačije prijavljuju simptome, što češće može dovesti do dijagnostikovanja depresije. To bi značilo da muškarci pojedine simptome računaju samo kao stres, dok su zapravo u pitanju simptomi lakše ili teže tuge, odnosno depresije. A u takvom slučaju, ni javne brojke ne odgovaraju stvarnoj situaciji. (Citymagazine)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,