Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto ima toliko smrdibuba? Evo kako ih možete otjerati iz vašeg doma

Preuzmite sliku

Vjerovatno ste i sami shvatili da smrdibuba danas ima više nego ranije i da se pojavljuju češće, ali ni sami nismo sigurni zašto, piše City Magazine

Dr. Jasna Mastilović sa Instituta BioSens je za portal Klima101 objasnila o čemu se ovdje u stvari radi.

Pored mrava, buba rusa, paukova i drugih insekata koji uobičajeno opsjedaju naše domove, u poslednjih par godina se sve češće, i u sve većem broju, naseljavaju i smrdibube, tvrdokrilci, leteći insekti veličine 1-2 cm, sivkasto smeđe boje, štitastog oblika s tri para tankih nožica.

Nije da nismo i ranije čuli za smrdibube, ali u posljednje vrijeme bez obzira na to da li živimo u selu ili u gradu, u kući ili višespratnici, i tokom hladnijih dana suočavamo se skoro s najezdom ovih buba, koje ranije nismo često sretali u kućnim uslovima.

Zašto ih danas ima više nego prije?

Ono što je prvo doprinjelo tome da se presele populacije različitih vrsta ovih insekata, stručno zvanih stjenice – ne samo kod nas nego u mnoge krajeve svijeta – je otvaranje puteva globalne trgovine, koji su doprinjeli tome da se ovi insekti, sakriveni u robama koja se transportuju širom svijeta, neopaženo uvuku u nova staništa.

Ali tu je i drugi faktor koji doprinosi tome da ovi insekti prežive i da se namnože: promjena vremenskih uslova usljed klimatskih promjena. Daleko od toga da se ranije nije događalo da se poneka stjenica provuče do naših krajeva, ali su hladne zime, praćene mrazevima i dubokim minusima doprinosile tome da preživljavanje jedinki preko zime bude malo.

 • Kako se izboriti sa smrdibubama?

  A šta možemo uraditi kao pojedinci i kako se izboriti s najezdom smrdibuba u našim kućama? I u ovom slučaju suzbijanje hemijskim sredstvima, čak i kada ga rade stručnjaci neće biti naročito efikasno. Najbolji način je fizičko suzbijanje. Prije svega zatvaranje svih otvora kroz koje se smrdibube mogu uvući u kuće da bi njihov broj u objektima bio što manji.

  Kad se jednom usele, ne ostaje nam ništa mnogo efikasnije od toga da se izvještimo u tome da ih uhvatimo i izbacimo napolje, a da pri tome izbjegnemo ispuštanje njihovog neprijatnog mirisa. To ćemo postići ako smrdibubu uhvatimo nježno s bočnih strana oklopa ne dodirujući trbuh ili leđni dio. Ako uspijemo nakon toga da je brzo izbacimo, spasićemo se napasti i izbjeći njen nesnosni smrad.

 • Smrdibube ne podnose ove mirise

  Možete ih se rješiti i bez jakih i štetnih hemikalija, u tome će vam pomoći ovi jednostavni trikovi:

  1. Na prozore postavite mreže ili komarnike koje će im onemogućiti ulaz u vaš dom

  2. Napravite prirodan sprej protiv ovih insekata. Sve što treba da uradite jeste da četiri kašike bijelog luka u prahu razmutite u 16 supenih kašika vode.

  Drugi način jeste da zgnječite 4 čehna bijelog luka u pola litre vode, a smjesu ostaviti da odstoji 24 sata. Nakon toga, vodu sa bijelim lukom prespite u bocu sa raspršivačem, pa poprskajte prozore i vrata, kao i ostala mjesta odakle ovi insekti ulaze. Miris bijelog luka tjera smrdibube.

  3. Umjesto bijelog luka, možete koristiti i eterično ulje nane.

  Ovo ulje pomješajte sa vodom tako da miris bude intenzivniji, pa poprskajte ista mjesta kao i u slučaju nanošenja spreja od bijelog luka.

  4. U posudu sa vodom (oko 2 l vode) sipajte 1 supenu kašiku deterdženta za veš pa promješajte dok se deterdžent ne istopi. Zatim smrdibube koje se penju po zavjesama i zidovima metlicom ubacite u tu vodu – brzo će se ugušiti.

  5. Sprej od ljutih papričica je veoma efikasan u borbi protiv smrdibuba. Za njega su vam potrebne 3 veoma ljute papričice, 3 čehna bijelog luka, 1 glavica crnog luka i 300 ml sapunice. Isjeckani luk i isjeckanu papriku dodajte u sapunice, pa prekrijte krpom i ostavite da odstoji preko noći. Smjesu sutradan procjediti, pa sipati u bocu sa raspršivačem.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,