Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uz ova tri mesarska trika uštedite novac za hranu

Preuzmite sliku

Nije tajna da manje koštaju većinom oni komadi mesa koje je potrebno duže kuhati.

Svinjska lopatica, goveđa potkoljenica i pileći batak jeftiniji su od manje masnog mesa poput svinjskog lungića, odreska ili pilećih prsa.

1. Masniji komadi imaju više okusa

Jedan britanski mesar rekao je za The Sun:

“Masniji komadi imaju više okusa i možete ih staviti u peć i napraviti fino jelo za sitan novac.”

Također preporučuje janjeća prsa, koja se mogu sporo kuhati na laganoj temperaturi, a zatim dovršiti na jakoj vatri kako bi postali hrskavi.

2. Jetrica, bubrezi, jezik i srce nekada bili simbol štedljivog kuhanja

A ova teška gospodarska vremena mogla bi samo najaviti njihov povratak. Konzumiranje iznutrica je savršen izbor za pristupačan život, ali i najjeftiniji način da dobijete proteine iz mesa.

Dalje, janjeća iznutrica je obično jeftinija od goveđe, a janjeće srce ima vrlo blag okus te je narezano na tanke ploške savršeno meso za prženje.

3. Tražite od mesara dodatke

Zamolite mesara da vam očisti pile, samelje mljeveno meso s većim udjelom masti ili čak ubaci malo besplatnih kostiju da napravite supu punu hranjivih tvari.

One se mogu koristiti kao temeljac za fine i jeftine supe ili variva. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,