Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U koje doba dana sagorijevamo najviše kalorija?

Preuzmite sliku

Najnovije istraživanje je pokazalo da unatoč radnjama koje obavljamo, na potrošnju kalorija snažno utiče unutarnji sat.

Da bi bilo opskrbljeno energijom i ispravno funkcionisalo, tijelo treba kalorije. One se troše bez obzira na to šta čovjek radi.

Najnovije istraživanje je pokazalo da unatoč radnjama koje obavljamo, na potrošnju kalorija snažno utiče unutarnji sat. Tako dok samo sjedite na kauču u kasnim poslijepodnevnim i ranim večernjim satima, potrošite 10 posto više kalorija nego ako to radite tokom jutra, piše Živim.hr.

Nametnuti ritam

Da bi saznali nešto više o unutarnjim sposobnostima tijela u potrošnji kalorija, naučnici su proveli istraživanje na sedam osoba. Potpuno su ih izolovali u laboratorijskim uvjetima. To je značilo da ispitanici nisu znali koji je dan, čak ni koje je doba dana. Svakoj je osobi bilo naloženo kada da ide spavati, kad je vrijeme za buđenje, a tokom tri sedmice, koliko je trajalo ispitivanje, pomicali su im vrijeme određenih zadanih radnji za četiri sata. Budući da se njihovo tijelo nije bilo u stanju prilagoditi nametnutom ritmu, razvili su vlastite obrasce. Istraživači su mjerili brzinu metabolizma u različito doba dana kako bi ustanovili kako ispitanici troše kalorije.

Metabolička stopa

Otkrili su da je metabolička stopa bila najniža kasno, tokom biološke “noći”, a najviša oko dvanaest sati kasnije, u biološkom “poslijepodnevnim i večernjim satima”. To bi značilo da ako želite intenzivnije trošiti kalorije, najbolje je razne aktivnosti, pa i vježbanje, ostaviti za navečer. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,