Čak i ako kupite neki tvrdi komad mesa, ne znači da ga ne možete spasiti.
Pripremanje mesa može biti problematično, možete ga prekuhati ili ga ne obratiti dovoljno. Posljedica može biti žilavo i nimalo ukusno meso. Srećo, postoje trikovi uz koje to možete izbjeći.
Marinirajte meso
Skoro sve vrste mesa moraju se marinirati kako bi upile sve okuse i postale mekane. U marinadu stavise kisele sastojke poput limunovog soka ili sirćeta kako biste omekšali meso, prenosi N1.
Posolite
Čak i ako preskočite mariniranje meso možete omekšati tako što ćete ga nasoliti prije kuhanja ili pečenja. So izvlači vlagu iz mesa i time meso postaje mekše i manje žilavo.
Pogodite temperaturu
Svaka vrsta mesa mora se kuhati na tačno određenoj temperaturi kako bi bilo savršeno spravljeno. Nedovoljno kuhano meso mora se žvakati jako dugo, a ono prekuhano je žilavo i suho. Stoga, prije kuhanja ili pečenja nekog komada mesa, provjerite koja je prava temperatura za to.
Pustite da odstoji
Nemojte meso poslužiti čim je gotovo, pustite da malo odstoji kako bi se svi sokovi i okusi jednako rasporedili po mesu, piše Pinkvilla. (Tuzlanski.ba)