Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stvari koje možete uraditi već danas kako biste izbjegli gubitak pamćenja kasnije

Preuzmite sliku

Popularno

Gubitak pamćenja je problem s kojim se susrećemo u starijoj dobi, ipak postoji nekoliko načina na koje možemo usporiti taj proces.

Ovo su tri stvari koje možete učiniti već danas kako biste sačuvali svoje pamćenje.

Fokusirajte se na hranu

Možda vam se čini kao da je ovo vrlo jednostavna smjernica, ona ima veliki učinak na naše zdravlje.

Čak 75% vašeg tanjira trebalo bi biti popunjeno namirnicama biljnog porijekla. Šarena hrana sadrži komponente koje će jačati i štititi mozak, poput antioksidanasa i fitonutrijenata.

Pored toga, bilo bi dobro da povećate unos zdravih masnoća. Masnoće čine čak 60% mozga pa tako ne čudi da dijete s niskim udjelom masti uzrokuju umor, lošu koncentraciju i promjene u raspoloženju, prenosi Rtl.hr

Pokrenite se

Izaberite aktivnost koja je najbolja za vas. Ne mora to biti ni teretana, ni nešto što ne volite. Izaberite onu aktivnost koja vama “leži”. Fizička aktivnost je ključna za zdravlje mozga. Poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam, povećava osjetljivost na inzulin i može poboljšati strukturu mozga.

Odvojite vrijeme za odmor

Stres je jako štetan i za tijelo i za mozak. Hormon stresa ima značajan utjecaj na hipokampus, koji je centar za pamćenje, te na taj način ubrzava razvoj demencije. Istraživanja su otkrila da je stres bitan faktor u ranim fazama Alzheimerove bolesti, a izloženost hroničnom stresu puno pogoršava samo stanje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje