Subota, 11. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stvari koje bi muškarci voljeli da žene znaju o seksu

Iako se vjeruje da su žene zahtjevnije u seksu, muškarci ipak vode u komplikovanju stvari ‘ispod plahti’. Zaboravi na sve stereotipe koje si vidjela u medijima i filmovima – donosimo ti 10 stvari koje muškarci žele da znamo o seksu, od njih samih i stručnjaka, piše MissZdrava.

“Odgovaramo na pohvale”

Vjeruje se da su muškarci toliko opterećeni svojim libidom da nisu nimalo samosvjesni kada je seks u pitanju. No, to je pogrešno. Oni nisu ništa drugačiji od nas – itekako brinu o tome kako im izgleda frizura, trbuh (i drugi mjerljivi organi) te brojni drugi atributi.

“Bojimo se intimnosti”

Istraživanja su pokazala kako su dječaci u školskoj dobi privrženiji i ekspresivniji od djevojčica istih godina. U to vrijeme počinje i društvena represija – na riječi, osjećaje i misli – i njihova želja za ljudskim kontaktom se guši.

Tabu je da ova želja za intimnosti, koju društvo želi ‘isprati’ iz mozga muškarca, straši muškarca. To nije radi toga što ih guši, već zato što shvate koliko vape za bliskosti.

Zato, kada se on povuče u sebe nakon seksa, možda je pod šokom koliko u biti žudi za tvojom pažnjom.

“Cijenimo seks zbog seksa samog”

Prema Joeu Kortu, psihoterapeutu i seksologu, “Muškarci žele da njihove žene uživaju u sirovom seksu, ne samo da pretrpe to ili ga shvate osobno. Muškarcima nije bitno dominirati ženom, nego je iznenaditi.”

“Nije sve u … znaš već”

Iako je penis ‘glavni akter’, muškarci imaju i druge erogene zone, kaže psihologica Melodie Schaefer.

“Muškarci imaju tendenciju ne davati upute ženama (za vrijeme seksa) jer misle da će se one zatvoriti i neće ih htjeti ni dotaknuti. Ali, postoji puno mjesta gdje ih žena može dotaknuti”, poput prsa, unutarnjih strana bedara i lica.

Postoje i druga dva ključna područja: ako se laganim pokretom ‘zgrabe’ njegovi testisi, to ga može strašno uzbuditi, kao i stimulacija međice za vrijeme oralnog seksa.

“Mi potičemo fantazije”

“Muškarci žele podijeliti svoje fantazije, ali se boje da će ih njihove žene posramiti ili osuđivati”, kaže Kort. Slično, dr. Schaefer kaže kako muškarci žele da im njihove žene otkriju svoje maštarije.

Ako misliš da je ovo ostvarivo u vašoj vezi, potakni neke igrice u kojima niko neće nikoga osuđivati ili smislite seksi scenarije koje ćete zapisati na papir pa izvući jedan kada dođe vrijeme za to. Prilagodite scenarije zajedničkim radom, ako nekome nije ugodno ‘odigrati ih’.

Pričanje tokom seksa potiče više od naših ušiju. Tu se radi o ‘prljavom’ pričanju, hvaljenju i instrukcijama, za početak. Koliko god zvuči zabavnim, ženski govor može muškarca učiniti moćnijim i muževnijim.

“Trebamo vašu iskrenost”

Seks može riješiti puno stresnih situacija u vezama, ali također ih može i prouzročiti. Ako se muškarci žale na manjak seksa, možda ne shvaćaju one stvari koje leže ispod svega toga. Trebaju da im se kaže što je posrijedi.

Muški je ego usko vezan sa seksom pa će sve probleme u spavaćoj sobi prije objašnjavati našim manjkom interesa, umjesto s nekim postojećim problemom koji se mora riješiti.

“Volimo ‘ples'”

Muškarci vole dobar izazov. Dopusti da ti udvaraju i da se osjećaš kao da te neko ‘zaslužio’. Dr. Kort kaže kako “Emocionalna intimnost je u bliskosti, ali održavanje seksualne želje zahtijeva određenu količinu udaljenosti”.

Tu je taj ‘ples’ – dopuštanje da mu drugi gledaju u ženu, da se ona sama zabavlja sa svojim igračkama, da mu dopusti opuštanje uz pornografske filmove i slično. To prema stručnjacima održava ravnotežu između seksualne želje i međusobne odanosti jedan drugome. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,