Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Situacije u kojim je uredu lagati kako bi svoju priču uljepšali

Preuzmite sliku

Lažu nas 10 do 200 puta dnevno i, naravno, lažemo i sebe.

Kao djecu su nas učili da je lagati loše, ali to nije uvijek istina. Postoje slučajevi kada je vaš jedini izlaz iz opasne situacije laž, ili možda ne želite otkriti nešto lično osobi koja vas zanima. Postoje situacije kada je u redu izreći malu laž.

Kada je vaša sigurnost u pitanju

Vaša sigurnost uvijek treba biti na prvom mjestu. Zato se nemojte osjećati loše ako trebate lagati nekoga zbog koga se osjećate nelagodno kako biste bili sigurni da niste u opasnosti. Možda nekome date pogrešan broj ili mu kažete da nekoga čekate kad niste – ove su laži prihvatljive jer će vas oni zaštititi, piše Bright Side.

Kada dajete konstruktivnu kritiku

Konstruktivna kritika treba biti iskrena, ali možete je i ublažiti malo laži kako ne biste zvučali previše zlobno ili agresivno. Na primjer, ako se neko na poslu pokazao loše, možete za početak reći nešto ohrabrujuće i reći mu da radi dobar posao, ali onda spomenite koja poboljšanja biste željeli vidjeti, prenosi Tuzlanski.ba.

Ako želite da se neko dobro zabavi

Ponekad je bolje ne reći istinu odmah i pričekati pravi trenutak za to. Ako se netko dobro zabavlja ili se dogodi važan događaj, možete pričekati da podijelite vijesti dok osoba ne završi sa slavljem. U redu je ako u tim slučajevima zadržite informacije ili izgovorite malu laž, jer ako ih odmah izgovorite, to će ih samo odvratiti i neće moći uživati ​​u njihovoj posebnoj prilici.

Ako niste bliski s tom osobom

Ako nekoga ne poznajete dobro, ne dugujete mu biti potpuno iskren s njim. Štoviše, možda čak šteti vašem odnosu s njima ako odmah iskreno kažete što vam je na umu. To je zato što se, kad niste bliski s nekim, još ne poznajete dovoljno dobro, a vaše bi iskrenost mogli protumačiti kao nešto uvredljivo i nedobronamerno.

Kada želite otkazati planove

Nema ništa loše u odluci da ostanete kod kuće, umjesto da izađete s prijateljima. A također je razumljivo zašto izmišljamo izgovore da bismo izašli iz druženja jer bi se mnogi od nas mogli osjećati pod pritiskom da to čine kao da je pogrešno reći ne i ostati kod kuće. Možete na to gledati kao na pristojniju verziju izjave da ste se predomislili.

Kad vas neko pita kako ste

Bez obzira na to pokušava li osoba koja pita samo biti dobra ili stvarno to znači – ne morate s njom dijeliti šta se događa u vašem životu ako to ne želite. Ako niste raspoloženi za razgovor o tome ili ako niste spremni otvoriti se nekome, možete lagati i reći da vam ide dobro, čak i ako prolazite kroz teška vremena. Jer ako još niste spremni za taj razgovor, možda od njega nećete imati koristi.

Kada se postavi lično pitanje

Neki ljudi ne razumiju lične granice, pa ponekad mogu postaviti pitanja na koja ne želite odgovoriti. Neki osjećaju kao da im dugujete istinu, a drugi jednostavno nisu svjesni činjenice da su prekoračili. Dakle, ako znate da jednostavno, “neću odgovoriti na to” neće uspjeti, u redu je lagati da biste zaštitili svoj privatni život.

Kada ne želite povrijediti nečija osjećaja

Vjerovatno smo svi dobili poklon koji nam se barem jednom u životu nije svidio. I u redu je ne reći osobi koja vam ga je dala da vam se ne sviđa. Uostalom, to neće ništa promijeniti, ali vjerojatno će se ta osoba osjećati loše. Ili ako vas neko pita izgledaju li dobro s novom frizurom ili u novoj odjeći, također možete reći da izgledaju sjajno čak i ako ne mislite tako. Važno je da im se sviđa, tako da nema razloga da im pokvari raspoloženje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,