Petak, 10. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

858

OPORAVLJENI

101

UMRLI

35
Preuzmite sliku

Seks za vrijeme menstruacije: Zašto mu reći da (ili ne)?

Ideja vam je više puta pala na pamet, o njoj ste možda i razgovarali s partnerom, ali još uvijek se niste usudili napraviti taj korak? Ili, pak, spadate u drugu skupinu i redovno upražnjavate ovu aktivnost?

Pričamo o seksu za vrijeme menstruacije, aktivnosti koja, suprotno uvriježenom mišljenju, ne mora biti “neuredna” kakvom se možda čini na prvu pomisao. Osim toga, ovakav seks može imati i neke koristi. U slučaju da ste vaš partner i vi spremni na ovaj korak, zapravo nema razloga da se odričete seksa na nekoliko dana svaki mjesec.

I ginekologinja. dr.sc. Jasenka Grujić ističe da je spolni odnos u vrijeme menstruacije zdrave žene dozvoljen i smatra se normalnom spolnom aktivnošću, a ne perverzijom. Naglašava da ovakav, kao uostalom i svaki drugi spolni odnos, moraju željeti oba partnera.

  • Nekim je ženama spolni užitak u vrijeme menstruacije povećan, uz smanjenje menstrualnih grčeva, katkada i glavobolja, dodaje ginekologinja koja ističe i neke manje pozitivne strane. Treba znati da postoji povećan rizik za obolijevanje od spolno prenosivih bolesti u takvim okolnostima, kaže dr. Grujić uz napomenu da se primjerice virus side nalazi u menstrualnoj krvi.

    Osim toga menstrualna krv mijenja kiselost rodnice koja je važna u obrani od infekcije što je također važno znati i koristiti kondom. Kondom je nužan i ako u planu nemate roditeljstvo. U žena s vrlo kratkim ciklusom postoji značajan rizik od neželjene trudnoće, kaže dr. Grujić.

  • Od ostalih “nuspojava” seksa za vrijeme menstruacije objašnjava da se nekim ženama krvarenje pojača, dok se nekima smanjuje. Također, ostaje kontroverznim i pitanje obolijevanja od benigne bolesti endometrioze.

    Seks za vrijeme menstruacije je odluka koju par donosi zajedno. Sami trebate odvagnuti pluseve i minuse i procijeniti želite li se upuštati u tu avanturu. Ukoliko koristite tampone, nikako nemojte zaboraviti ukloniti ga prije odnosa. Također, položaj u kojem će ovakav seks biti najmanje “neuredan” i istovremeno najudobniji je misionarski. Između ostalog, zahvaljujući gravitaciji, u ovom položaju je ograničen protok krvi. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,