Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam razloga da prestanete spavati sa mokrom kosom

Preuzmite sliku

Navika odlaska u krevet sa mokrom kosom ima niz nuspojava. Ako ste od onih koji noću peru kosu onda bi neke od ovih nuspojava bi vas mogle natjerati na razmišljanje da prebacite rutinu njege kose i uložite dodatno vrijeme u sušenje kose prije nego što glavu pustite da padne na jastuk, piše Bright Side.

Ovo su neki od načina i nuspojave kako spavanje sa mokrom kosom utječe na vaše zdravlje i vaš izgled.

Može izazvati iritaciju tjemena

Jeste li ikada osjetili uznemirujući osjećaj svrbeža i iritiranog tjemena? Obično za to krivi šampon, ali razlog za ovaj neugodan osjećaj može biti navika odlaska u krevet sa mokrom kosom. Bolesti tjemena, poput peruti, mogu se pojaviti dok spavate na vlažnoj jastučnici. Kada spavate sa vlažnom kosom, vlažno i toplo okruženje može povećati rast bakterija.

 • Čini kosu zapetljanijom

  Vlažna kosa je lomljiva. Kada odete u krevet prije nego što osušite kosu, ona se može zapetljati tokom spavanja. Ujutro će vam kosa biti zapetljana i teškoće se razdvajati, a to će dodati dodatni stres vašoj jutarnjoj rutini.

  Možda vam zadaje glavobolju

  Ako krenete u krevet sa mokrom glavom, šanse su da ćete se probuditi s glavoboljom. Neki stručnjaci za njegu kose kažu da spavanje sa mokrom kosom snižava temperaturu u vašem tijelu i izaziva glavobolju dok se vaše tijelo pokušava zagrijati. Drugi stručnjaci vjeruju da odlazak u krevet sa kosom u peškiru uzrokuje bol i može vam čak prekinuti san.

 • Kosa vam postaje začupana

  Odlazak u krevet sa mokrom kosom neće dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, ali će utjecati na to kako vaša kosa izgleda. Vlažna kosa stvara jače trenje o jastučnicu, čineći kosu začupanom. Uzimanje dodatnog vremena za sušenje kose prije spavanja može vam uštedjeti novac koji ćete potrošiti na proizvode protiv raščešljavanja

  Neće dopustiti kosi da dobije volumen

  Tanka kosa je osjetljiva i nema volumen. Spavanje s mokrom glavom posebno je štetno za ovaj tip kose. Ne može se lako dobiti volumen, zato će se, ako redovno odlazite u krevet s vlažnom kosom, činiti još manje obimnom.

 • To je jedan od glavnih razloga razdvajanja

  Koliko vam često vaš frizer kaže da trebate odrezati razdvojene krajeve? Navika spavanja s mokrom kosom jedan je od razloga zašto morate tako često šišati kosu. Budući da je vlažna kosa osjetljiva na lomljenje, bacanje i okretanje u snu mogu uzrokovati razdvojene krajeve.

  Izaziva iritaciju kože

  Spavanje s vlažnom kosom utječe, ne samo na vaše tjeme, već i na vašu kožu. Kad se u snu bacate i pretvarate, kosa vam može doći na lice. Kombinacija vlažne kose i temperature u vašoj spavaćoj sobi mogu pružiti savršene uvjete za rast bakterija koje iritiraju kožu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,