Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Savremene tate: Kako izgledaju i kako se razlikuju od nekadašnjih?

Preuzmite sliku

Savremenog tatu ćete poznati ne samo po tome što drži dijete za ruku, ili ga nosi, ili gura u kolicima, već po specifičnom usredsređenom izrazu lica.

On izgleda kao da balansira sa staklenom krunom na glavi – pokušava da djeluje kul, jer je samosvjestan, a da istovremeno bude zapet kao puška i spreman da skoči, ako njegovo mladunče zaplače.

Pogled mu je prodoran, lice osmjehnuto, ali taj osmijeh je zategnut kao praćka.

Tata superheroj

On je superheroj, zaštitnik i dadilja u jednoj osobi. Obučen je ležerno, zapravo, vjerovatno nosi staru trenerku, jer je stekao nešto očinskog iskustva i naučio nekoliko trikova.

U svakom trenutku spreman je da hoda kroz vatru i vodu, tako da za njega valjanje po travi, uskakanje u bare i brisanje fleka sa ramena, jer je beba povratila malo mlijeka, nije ništa.

To su samo dnevni izazovi savremenog tate na zadatku. Novi superheroj, o kome još nije napravljen strip, zove se Tata.

 • Kad ga vidite sa djetetom, vidite Tatu, superheroja, na zadatku. Znaju mame šta rade kad djecu uvijek šalju sa tatama u šetnju – on ne gleda okolo, i čak i kad je uočio neko privlačno žensko, on je na dužnosti i nema vremena da se napaja okolnom ljepotom.

  Tata na zadatku – presladak prizor

  A i tate nisu baš vješte u multitaskingu (što mame takođe dobro znaju), pa zato tatu sa djetetom nikada ne šalju u kupovinu.

  Ali baš zato su sigurne da će mladunče biti pod tatinom zaštitom sve vrijeme, da mu ništa neće faliti i da će se ludo zabavljati.

  Tata na zadatku je presladak prizor. Nema ženskog srca koje se neće rastopiti pred tim prizorom – veliko (neskladno) muško, koje pokazuje nježnost, brigu i spretnost mame-mačke.

  Zašto je to toliko micasto? Pa baš zato što je skroz suprotno od sterotipa ozbiljnog, namrštenog oca, koji jeste bio stalno zabrinut – kada je bio prisutan.

  A i prisutan je djelovao odsutno, kao da gostuje u dječjem svijetu, više kao inspektor, nego kao tata. Došao je da pohvali i iskritikuje, dodijeli nagrade i izrekne kazne, a ako svoje dobro dijete potapše po glavi, to je vrhunac nježnosti.

  Savremene tate su globalno otopljenje

  Tate iz prošlosti vjerovale su da se djeca vaspitavaju strogošću, pa i grubošću, uostalom, mame su bile tu da tješe i pružaju nježnost.

 • Zato tata, koji je nježan kao mama, predstavlja nešto poput topljenja glečera – revoluciju u prirodi, koja definitivno mijenja klimu. Savremene tate su globalno otopljenje.

  Jer, osim što su heroji na zadatku i što im je stalo da ga ispune najbolje moguće (i da dobiju sva zaslužena priznanja za to), očevi novog doba stvarno vole svoj očinski poziv.

  I ta nkežnost i briga dolaze iz srca, oni se ne stide da vole svoju djecu baš onako nježno i brižno, kao što osećaju. Praktično, na nivou onoga “ljubav je ono što ljubav čini”, tate ne ostaju samo na igri i izvođenju u šetnju.

  Jednako vješti kao mame

  Tu su kad rastu zubići i treba umiriti nervoznu bebu, mijenjaju pelene, mažu kremice, pripremaju kašice – staraju se o svim potrebama djeteta i što je najvažnije, uočavaju te potrebe.

  Savremene Tate heroji umiju da razlikuju vrste plača, da osjete nervozu svog djeteta i da pronađu uzroke, jednako vješto kao što to mame čine.

  Znaju kad dijete ima temperaturu, znaju koji preparat da primjene za umirivanje crvenila, saniranje osipa, ublažavanje svraba i bola.

 • Nove tate su u kontaktu sa svojim osjećanjima, takva je moda – najzad im je dopušteno da skinu tvrde oklope ispod kojih kuca ono čuveno meko muško srce i da svima pokažu da ta mekoća ne zahteva zaštitu oklopa.

  Nove tate su normalni muškarci za koje se žene pitaju da li još uvijek postoje

  Nove tate su ti neki normalni muškarci, za koje se mnoge žene i dalje pitaju da li postoje. Pa, možda oni postanu tako normalni (u kontaktu sa svojim osjećanjima, sposobni za nježnost, prisnost, nesebičnost i odgovornost) kad postanu tate.

  Možda nije lako prepoznati taj materijal u budućem tati i morate rizikovati – morate mu roditi djecu, da biste vidjeli da li je dorastao zadatku.

  Ponekad, tate ne uspjevaju da budu na visini oba zadatka (to je onaj dio o multitaskingu) i možda se ne snalaze baš u ulozi supruga, ali zato briljiraju kao tate.

  Ne budite mnogo strogi, biti savremeni Tata heroj, sasvim je nov izazov za muškarce. Neki se snalaze malo sporije, a neki se pronađu u toj ulozi.

  Nije lako biti savremen tata, jer to znači biti savremen muškarac, a šta sve to znači – otkrivamo zajedno, proces je u toku. U međuvremenu, rastu neka djeca, sretna što imaju očeve koji ih obožavaju. (wannabemagazine)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,