Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

‘Ručna’ dijeta: Najbrže mršanje bez brojanja kalorija

Preuzmite sliku

Želite smršati, ali ne znate kako kontrolisati porcije hrane? U tome će vam pomoći jednostavna i popularna ‘ručna’ dijeta

Kontrola porcija i unosa kalorija dva su važna elementa većine dijeta.

Uz takozvanu ‘ručnu’ dijetu više ne morate razmišljati o kalorijama i porcije ćete bez problema držati pod kontrolom. Ova dijeta bazira se na ideji kontrole porcija hrane uz pomoć vlastite ruke. Točnije, na temelju veličine određenih dijelova šake. Tako preporučena dnevna količina mesa ne bi trebala biti veća od veličine raširenog dlana.

Istraživanje Američkog društva za maligne bolesti pokazalo je da nismo vješti u upravljanju količinom hrane koju unosimo u organizam. Na primjer, prosječne porcije tjestenine pet puta su veće od preporučene količine.

Odsjek za prehranu i prehrambene studije sveučilišta New York krivi mentalitet ‘praznog tanjira’ za krivi odnos prema hrani. Ljude se odmalena uči da ‘moraju počistiti sve s tanjira’, a takvo ponašanje onda prelazi u naviku i u kombinaciji s prevelikim porcijama dovodi do viška kilograma.

Male promjene u prehrani mogu donijeti velike rezultate, samo morate naučiti kako na dnevnoj bazi kontrolisati količinu hrane. Komadić maslaca veličine vrha prsta ima maksimalno 40 kalorija i sasvim je dovoljan za jutarnji doručak, a ako na kruh namažete jednu obilnu čajnu kašiku maslaca bespotrebno ćete unijeti minimalno 110 kalorija. Čajna kašika ulja ima 45 kalorija, a supena 135 kalorija. Zbog jedne kašike ulja viška na dnevnoj bazi u godinu dana možete se udebljati 6 kilograma.

U nastavku saznajte koliku količinu osnovnih namirnica i popularnih namirnica smijete pojesti u jednom danu. Na isti način kontrolišite druge namirnice iz iste grupe i zapamtite da kod konzumacije svježeg voća i povrća nema ograničenja.

  • dijeta-mrsanje-saka
  • Meso – rašireni dlan

    Riba – rašireni dlan

    Ugljikohidrati (tjestenina, krumpir, riža, kruh etc.) – stisnuta šaka

    Maslac – vrh prsta

    Sir – ispružen kažiprst i srednji prst

    Majoneza, kečap i drugi industrijski umaci – vrh dva prsta

    Čokolada – tri ispružena prsta

    Sladoled – stisnuta šaka (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , ,