Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za uspješan brak: Šta svaka žena treba da zna o svom mužu?

Preuzmite sliku

Ne moramo sve da dijelimo sa našim supružnicima – ali treba da znamo važne stvari jedni o drugima. To je pravi odgovor na pitanje: Koji je recept za uspješan brak?

Mnoge žene smatraju da je važno da znaju sve o svom mužu, naročito o bivšim djevojkama. Ili koliko je veza za jednu noć imao. Ispostavilo se da to ima vrlo mali uticaj na brak. Mnogo su važnije neke druge stvari…

1. Njegov stil komunikacije

Razmislite o svom mužu… Da li koristi riječi ili djela da prenese svoja osjećanja? Da li voli da razgovara o problemima odmah ili mu treba vremena za obradu? Kako se njegov stil komunikacije uklapa s vašim? To je jedan od ključnih koraka ako želite da imate dobar brak.

 • 2. Njegov jezik ljubavi

  Ako niste upoznati sa ovim, to je u suštini način na koji pokazujemo ljubav. Knjiga Pet jezika ljubavi”ljubavnih jezika“ ističe različite načine:

  Riječi afirmacije (mnogo pohvala, izgovorene naklonosti i ohrabrenja)
  Djela služenja (rade stvari da pokažu koliko vas vole, tj. kuhaju kada ste umorni)
  Davanje poklona (čak i ako nije posebna prilika)
  Kvalitetno vrijeme (van uobičajenih svakodnevnih aktivnosti)
  Fizički dodir (držanje za ruke, poljupci i puno zagrljaja)

  Šta najbolje opisuje vašeg partnera? (Napomena – možda ima dva ljubavna jezika). Svaka žena treba da zna jezik ljubavi svog muža. To može da vas spase mnogih problema i da vam poboljša brak. Jer kada jednom upoznate njegov jezik ljubavi, kao da ste otkrili tajnu kako da se on oseća voljenim, potrebnim i zbrinutim. Zar to nije dobro znati?

  3. Njegove snove i ciljeve

  Pored njegove prošlosti, još jedna stvar koju svaka žena treba da zna o svom mužu su njegovi planovi za budućnost. I redovno provjeravajte da li su vam ciljevi usklađeni. Važno je zapamtiti da se početni sporazumi o temama poput rađanja djece ili preseljenja u inostranstvo mogu vremenom promijeniti. A ako ne nastavite da dijelite svoje ciljeve i snove jedno sa drugima, lako je krenuti u različitim pravcima, a da toga niste ni svjesni. Da ne spominjemo, ako znate njegove kratkoročne/dugoročne ciljeve, bićete u boljoj poziciji da ga podržite (i obrnuto)!

 • 4. Njegove snage i slabosti

  Ovo nije pitanje o kojem većina žena razmišlja kada su u fazi zabavljanja, ali kada uđete u brak, svaka žena treba da zna snage i slabosti svog muža. To će samo ojačati vaš odnos.  Nećete se osjećati frustrirano kada ne uradi nešto dobro, jer ćete znati da to nije njegova jača strana. Jednako tako, možete se osloniti na njega u stvarima za koje znate da je u njima dobar.

  5. Njegov stres okidač i mehanizmi suočavanja

  Bez obzira koliko dugo leže uspavani ispod površine, svi imamo okidače. A ako ih rano ne spoznate kod svog muža, kasnije ćete biti u šoku. Bilo da se radi o maltretiranju u školi zbog njegove težine, zanemarivanju od strane roditelja ili da se plaši pasa, postojaće nešto što će uticati na njega do ekstremnog nivoa. Ali ako ovo znate i obratite pažnju na to kako on reaguje na takve stresore, možete ih u potpunosti izbeći ili mu pomoći da ih prevaziđe kada se pojave. To je vrhunski način da ga podržite i poboljšate svoj brak, piše Lepota i zdravlje

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,