Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prehrana prema tri tipa metabolizma, saznajte koji je vaš…

Ako žudite za slatkišima ili slanim grickalicama, to je možda zbog vašeg jedinstvenog tipa metabolizma koji utiče na vaše prehrambene želje.

Doktor Oz preporučuje prehranu prema tri tipa metabolizma. Kada se počnete hraniti prema svom tipu metabolizma, ne samo da ćete izgubiti suvišne kilograme, već ćeš se osjećati bolje i bićete zdraviji.

TIP A

Tip A voli slana i masna jela poput čipsa, a takođe je sklon tjeskobi i često osjeća umor. Vaši napadi tjeskobe mogli bi biti uzrokovani reakcijom tijela na takvu hranu. Ovaj tip ima jak apetit, pričljiv je i otvoren. Njegov metabolizam troši proteine i masti znatno brže nego ugljene hidrate. Žudnja za slanom i masnom hranom je zapravo potreba tijela za proteinima.

Idealan glavni obrok: 50 posto proteina, 30 posto masti, 20 posto ugljenih hidrata

Odaberite nemasno, tamno meso poput govedine, tamnog pilećeg i ćurećeg mesa te tunjevinu ili losos. Ove namirnice sadrže visok udio purina, tvari koja štiti krvne sudove. Kupujte mliječne proizvode koji sadrže barem dva odsto masti. Preporučuje se mnogo voća i povrća. Umjesto bijelog hljeba ili posegnite za cjelovitim žitaricama kao što su zobene pahuljice i integralna tjestenina.

TIP B

Ako ste tip B, imate veliku želju za slatkišima, od sladoleda, keksa do kolača. Vaše tijelo zapravo žudi za zdravim ugljenim hidratima. Kao tip B imate relativno slab apetit, osjetljivi ste, organizovani i ponekad pod stresom. Takođe, imate ovisnost o kofeinu i borite se s prekomjernom težinom. Ako ste tip B, najbolji obrok za vas bio bi onaj s niskim udjelom masti, malo proteina, zdravim ugljenim hidratima te puno voća i povrća i cjelovitih žitarica.

Idealan glavni obrok: 70 posto ugljenih hidrata, 20 posto proteina, 10 posto masti

Ugljeni hidrati koje konzumirate moraju biti od cjelovitih žitarica poput ječma, smeđe riže i integralnog hljeba. Odaberi bijelo meso peradi i bijelu ribu poput bakalara. Takođe, u prehranu uključite biljne proteine poput leće i slanutka. Konzumirajte nemasne mliječne proizvode poput sira, jogurta i mlijeka. Manje kafe.

TIP C

Ako ne možete odrediti jeste li tip A ili B jer volite i slatka i slana jela jednako, vjerovatno ste tip C. Imate oscilacije apetita, povremeno ste umorni i nervozni te u određenim periodima života imate problem s kontrolom suvišnih kilograma.

Idealan glavni obrok: 33 posto proteina, 33 posto masti, 33 posto ugljenih hidrata

Za svoj jelovnik odaberite kombinaciju punomasnih namirnica i onih s manje masti, kao što su sir, jogurt i maslinovo ulje. Kombinujte bijelo i tamno meso kao što su perad, govedina, losos i bakalar. Posljednji dio na vašem tanjiru trebalo bi da sadržava zdrave ugljene hidrate, uključujući raznolike cjelovite žitarice i banane. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,