Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prehrambene navike koje ženama u Japanu pomažu da ostanu vitke

Preuzmite sliku

Žene u Japanu se smatraju jednim od najljepših i najelegantnijih na svijetu.

Sa 30 godina izgledaju kao da imaju 18 godina, sa 40 godina imaju 25 godina i najduže žive. Ovo su neke od njihovih prehrambenih navika koje im pomažu da ostanu vitke.

Bogata i uravnotežena prehrana

Uobičajena je zabluda da Japanci jedu samo suši – njihova je prehrana, zapravo, prilično raznolika. Preferiraju ribu, morske alge, povrće, soju, rižu, voće i zeleni čaj. Japanska prehrana je svestrana i uravnotežena, a gotovo je bez kalorične i bezvrijedne hrane, piše Bright Side.

Svježina i važnost za sezonu su od velike važnosti i obično jedu one proizvode koji u to vrijeme dozrijevaju. Poželjna je i sezonska riba. Vrijeme je još jedan presudan faktor: Zimi Japanci tradicionalno imaju meso, ribu i tople napitke i supe, dok po ljetnoj vrućini više vole hladne juhe, morske plodove, hladni ramen i salate, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Kuhanje

  Japanci hranu tradicionalno kuhaju dinstanjem, roštiljem, kuhanjem na pari ili prženjem u posebnoj tavi na minimalnom ulju. Povrće je narezano na kriške, tako da izgleda bolje i brže se kuha. Prednost takvih metoda je što hrana zadržava velik dio svojih nutritivnih svojstava. Biljna juha popularna je osnova za mnoga jela. Japanke su vrlo oprezne sa začinima, trudeći se da hrana ostane lagana bez prekomjernog opterećenja na želucu, jetri i bubrezima. Suština japanske kuhinje je u naglašavanju prirodne ljepote, boje i okusa.

  Kultura prehrane

  Jelo je takođe ritual u Japanu. Jedu polako, s malo komadića, a pomaci i tanjuri su mali. Nastoje da zadrže prirodan ukus i izgled hrane, pa je tako rijetko ukrašavaju. Različita jela na istom tanjiru lošeg su tona, jer svaka hrana treba imati svoje mjesto. Ploča nikada nije puna do vrha. Morate se složiti da je nemoguće prejesti se na ovaj način.

 • Riža umjesto hljeba

  Riža je bitan dio svakog obroka, a posebno se kuha bez soli ili maslaca. Dakle, odsustvo jestive hrane pomaže im održavati vitke figure.

  Doručak je glavni obrok u danu

  Doručak je najobilniji dnevni obrok u Japanu. Njihov glavni obrok uključuje nekoliko jela – obično ribu, rižu, omlet, miso supu, jelo od soje sa zelenilom, morskim algama i čajem.

 • Slatkiša za deserte nema

  Desert je rijetka prilika, a obično je malo. Japanci imaju sasvim drugačija očekivanja od slatkiša od nas – nema kolača ili maslaca. Imaju čak i sladoled od riže (mochi). Japanski deserti uglavnom su s niskim udjelom masti, sa malo šećera i vjerovatno nisu baš po ukusu Zapada. Međutim, na vašem trbuhu ne ostavljaju ništa. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,