Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Postoji sedam vrsta bola koji nikada neće proći ali “ne smije imati moć”

Preuzmite sliku

Neke boli su duboke, prevelike i neizlječive. I premda će vam otežati život, a vama će se činiti da ste u devetom krugu pakla boli, važno je ne dati joj moć da vam zavlada životom, savjetuje psihoterapeut

Učinili ste sve kako biste si pomogli. Započeli ste sedmičnu terapiju, počeli voditi dnevnike, vježbati i paziti na prehranu. Pa ipak, bol vas rijetko napušta. Čak i ako zaboravite na njega na kratke trenutke, on se vraća ubrzo nakon toga, kao podsjetnik da se zapravo ništa nije promijenilo, kaže Sean Grover, psihoterapeut, autor i javni govornik s više od 20 godina iskustva u radu s odraslima i djecom.

Grover kaže da su neke boli neizlječive bez obzira koliko se trudili izliječiti ih:

Smrt voljene osobe

Gubitak voljenog supružnika, roditelja ili djeteta vjerovatno je najveći bol koju iko može iskusiti. Svaki dan borite se da nastavite dalje. Svaki dan osjetite potrebu da ih nazovete, razgovarate s njima ili podijelite nešto s njima i onda se sjetite da ih nema više što u vašem srcu ostavlja prostor koji možda nikada neće biti ispunjen, prenosi 24sata.hr.

Mentalna bolest

Iako postoji mnogo uspješnih liječenja hroničnih mentalnih bolesti, pacijenti često odbijaju saradnju: mogu odustati od terapije, prestati uzimati lijekove ili ovisiti o roditeljima ili voljenima.

Ovisnost

Ovisnost je posebno teška jer je osoba koju volite još uvijek tu, ali više nije ona ista. Da stvari budu gore, ovisnici mogu postati vješti u laganju i iskorištavanju one koji ih vole.

Hronična bolest

Vjerovatno se često sjetite svoje dijagnoze i borite se sa strahom da se vaše stanje ne pogorša.

Izdaja

Izdaja bliske osobe može biti jako teška za izliječiti. Može doći do problema s povjerenjem. Možete se odlučiti izolovati ili okrenuti od svijeta, uvjeravajući se da vam je bolje da ste sami.

Trajna ozljeda

Morate ponovno naučiti kako se kretati svijetom. Svakodnevni zadaci koji su nekada bili jednostavni sada zahtijevaju velik napor. Ljudi vas mogu gledati s tugom ili sa sažaljenjem, zbog čega se ne osjećate dobro.

Trauma

Trauma ostavlja trag koji traje i može promijeniti tijek života. To može potkopati sposobnost da se osjećate sigurno, vjerujete drugima ili se krećete svijetom bez straha. Ona može živjeti u vama tiho ili vas podsjećati svakog trenutka.

Tri načina kako se suočiti s povredama

Pretvorite svoju ‘ozljedu’ u misiju

Mnogi pacijenti svoju povrijeđenost usmjeravaju u duboki osjećaj misije, kaže Grover.

– Na primjer, prijatelj koji je preživio rak četvrte faze pronašao je novi smisao u životu kad je počeo volontirati u bolnicama i savjetovati porodice i pacijente s rakom – dodao je.

Podijelite svoj bol

Izolacija je najveći neprijatelj izlječenja, zato komunicirajte s drugima, posebno s onima koji su doživjeli slična iskustva. Molitva i meditacija također mogu pomoći da pronađete smisao.

Nastavite živjeti

Tugovanje je važno i potrebno. Ali, to ne mora dominirati vašim životom. Ne dopustite bolu da preuzme moć nad vama. Priznajte sve što osjećate i krenite naprijed unatoč onome što osjećate, piše Psychology Today.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,