Petak, 24. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pet najkorisnijih trikova za efikasnije pranje veša u mašini

Preuzmite sliku

Ovi “lukavi” trikovi učiniće veš čistijim i nježnijim, a kućne poslove mnogo lakšim.

Pranje stvari, čak ni u modernoj mašini za pranje veša, nije tako lako kao što se čini. Često pranje može uništiti i deformisati vaše omiljene stvari. Međutim, postoji nekoliko trikova za pranje veša koji će vam olakšati i pomoći vam da pravilno brinete o svojoj odjeći.

Efikasno uklanjanje mrlja

Da biste uklonili mrlje sa odjeće, preporučuje se da prvo nanesete deterdžent za pranje suđa na problematična mjesta. Nanosi se direktno na mrlje, a zatim se odjeća pere na uobičajen način, uz dodatak praška za pranje veša, prenosi Novosti.

Ruksaci i torbe

Neki ljudi peru rančeve i torbe kao i obično, baš kao i odjeću. Ovo može potpuno pokvariti izgled ovih stvari. Postoje određena pravila koja se moraju poštovati kako vaš pribor ne bi bio neupotrebljiv.

Uklonite sve predmete iz pribora prije pranja. Za čišćenje brava ranca koristi se stara četkica i pasta za zube. Posljednja radnja je neophodna tako da nakon pranja brava dobro klizi. Operite ruksake i torbe u hladnoj vodi bez upotrebe specijalnih hemikalija za domaćinstvo. Ovo će spriječiti pojavu nedostataka tkanine. Takođe, ovi dodaci se mogu prati u specijalizovanoj kutiji.

Pranje cipela sa pertlama

Cipele sa pertlama moraju se pravilno oprati. Da se ​​cipele ne bi pokvarile i mašina za pranje veša ne bi oštetila, patike ili čizme se prije pranja vezuju pertlama. Cipele treba prati na temperaturi vode koja ne prelazi 30 stepeni. Takođe, za pranje cipela možete koristiti posebne navlake.

Zadržavanje boje

Ponekad, nakon pranja, predmet može izgubiti prvobitnu boju. Da stvar ne bi linjala i zadržala prirodnu nijansu, prije nego što se stavi u bubanj, odjeća se okreće naopačke. Takođe, trebalo bi da pratite preporučenu temperaturu za određenu stavku.

Delikatna posteljina

Posteljina može postati čvršća nakon čestog pranja savremenim deterdžentima. Da bi tkanina bila mekana, potrebno je pripremiti posebnu mješavinu. Sastoji se od 100 miligrama sode, 100 mililitara sirćeta, par kapi eteričnih ulja i 200 mililitara vode.

Soužva se navlaži u ovom rastvoru, a zatim se stavi u mašinu za pranje veša zajedno sa posteljinom. Ovo će dodati mekoću platnu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,