Petak, 10. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

858

OPORAVLJENI

101

UMRLI

35
Preuzmite sliku

Pet mjesta sa najzdravijim i najdugovječnijim stanovništvom

Globalni očekivani životni vijek iznosi 71,4 godine, što znači da stanovnici pojedinih mjesta žive duže, dok se u ostalim krajevima svijeta živi kraće.

Dan Butner, autor knjige “The Blue Zones Solution” nabraja pet mjesta na planeti sa najdugovječnijim i najzdravijim stanovnicima, i objašnjava koji su razlozi za to.

Sardinija, Italija 

Zbog ishrane pretežno zasnovane na povrću, redovne fizičke aktivnosti (pastiri prepješače do 10 kilometara dnevno) i bliskih porodičnih odnosa, ovo italijansko ostrvo može da se pohvali najvećim brojem stogodišnjaka na svijetu. Tu je i genetski marker M26, zaslužan za dugovječnost, koji se prenosi s generacije na generaciju.

Okinava, Japan 

Porodični odnosi na ovom mjestu dostižu svoj vrhunac. Stanovnici ovog japanskog ostrva njeguju “moai” kulturu – čvrsto povezane porodične zajednice čiji svaki član ima podršku drugih tokom svih svojih životnih uspona i padova. Zbog smanjenog nivoa stresa, Okinava ima najveći broj najdugovječnijih žena na svijetu.

Nikoja, Kostarika

Stanovnici ovog mjesta ne jedu industrijski prerađenu hranu. Njihova ishrana, koja se pretežno zasniva na konzumiranju mahunarki, kukuruza, tikve i tropskog voća, u kombinaciji sa dnevnim aktivnostima pomaže u očuvanju njihovog zdravlja.

Loma Linda, Kalifornija, SAD 

Zahvaljujući zdravom pristupu životu, pripadnici ove grupe adventista žive u prosjeku 10 godina duže od ostalih Amerikanaca. Mnogi od njih izbjegavaju konzumiranje mesa, jedu dosta povrća, integralnih žitarica i orašastih plodova, i obavezno se odmaraju subotom – kako fizički, tako i psihički.

Ikarija, Grčka 

Čak jedna u tri osobe na ovom grčkom ostrvu doživi 90. rođendan, pretežno zahvaljujući mediteranskoj dijeti koja se sastoji od velikih količina povrća, voća, mahunarki, integralnih žitarica, krompira, maslina i maslinovog ulja. Stanovnici Ikarije nerijetko drjemnu u toku dana, pa u krevet odlaze kasnije, a demencija i hronične bolesti ovdje su vrlo rijetka pojava. (buka.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje