Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pet laži koje su “poželjne” na intervjuu za posao

Preuzmite sliku

Iskrenost ipak nije najveća vrlina.

Ana Papala iz Filadelfije ima 15 godina iskustva u korporativnom regrutovanju i napravila je video o pet stvari o kojima je dozvoljeno ili čak poželjno lagati. Naime, ova regruterka je navela koje laži treba da kažete na intervjuu za posao ako želite bolje šanse da dobijete poziciju, prenosi Zadovoljna.rs.

@anna..papalia Replying to @dmmoowwrry Dedicated to everyone who said they never lie in interviews @anna..papalia #getanewjob2023 #howtogetanewjob #howtointerview #howtofindajob #interviewtipsneeded #corporatejobs #howtointerview #howtonegotiatesalary ♬ original sound – Career Coach Anna Papalia

Gdje vidite sebe za pet godina

„Niko ne želi da čuje da se vidite na postdiplomskim studijama ili da želite da se vjenčate i da imate bebe“, rekla je Papalia.

Ona je apelovala na one koji traže posao da kažu da sebe vide u kompaniji za koju apliciraju, ili u najmanju ruku na sličnoj poziciji u oblasti kojom se bave.

Zašto mijenjate posao

Regruterima su kandidati koji mrze kulturu u svojoj trenutnoj kompaniji odbojni.

Ako ste nezadovoljni u svojoj trenutnoj firmi, moguće je da ćete djelovati zahtjevno i izbirljivo.

„Bolje je reći da ste prerasli svoju poziciju i da tražite novi izazov“, rekla je.

Šta mislite o bivšem šefu i kolegama

Neizbježno pitanje u svakom intervjuu, ali kandidati često vjeruju da njihov potencijalni poslodavac želi da čuje da im se ne sviđa njihov trenutni posao i da žude da odu.

Ali to je daleko od istine.

„Nije me briga da li radite za najgoreg šefa na svijetu – ne bi trebalo da pričate o tome na intervjuu – posebno ako vas intervjuiše neko ko bi mogao biti vaš budući šef“, rekla je Papalia.

Vaši hobiji

Trebalo bi da ili već imate hobije koji su u skladu sa vašom profesionalnom karijerom na komplementaran način, ili da imate predstavu o tome šta bi takve aktivnosti mogle biti.

Kad vas pitaju o vašim hobijima, regrutori pokušavaju da shvate koliko ste vremena i truda zaista spremni da posvetite poziciji.

„Molim vas, izaberite hobije koji zvuče profesionalno i zanimljivo. Nemojte reći da je sve što radite van posla gledanje Netflixa“, napomenula je Ana.

Vaš trenutni opis posla i dužnosti

Papalia podstiče osobe koje traže posao da uljepšaju uloge koje obavljaju na svom trenutnom radnom mjestu.

‘Pogotovo ako ste radili više ili manje od opisa vašeg posla, a niste bili plaćeni za to“, kaže. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,