Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pet bračnih pravila britanske kraljevske porodice koja će vas iznenaditi

Britanska kraljevska porodica ima dosta stroga pravila koje se njezini članovi trebaju pridržavati od rođenja. Neka od njih odnose se i na vjenčanja, te osobe kojima se zaklinju na vječnu ljubav

1. Zabranjena im je ženidba za razvedene osobe

Prema Kraljevskom aktu o vjenčanjima iz 1772. godine, članovi kraljevske britanske porodice se ne mogu oženiti za osobu koja je već bila u braku, odnosno koja je razvedena.

Nakon smrti kralja Georgea V. premijer Stanley Baldwin zabranio je Edwardu VIII. da se oženi za Amerikanku Wallis Simpson iz istog razloga. Kad je trebao izabrati između krune i supruge Edward VIII. je odabrao ljubav.

2. Ne smiju se ženiti za osobe koje nisu plave krvi

Nekoć je cijela kraljevska porodica trebala tražiti dopuštenje za vjenčanje od britanske kraljice. Izmjene Kraljevskog akta o vjenčanjima donesene su 2013., pa sada to mora činiti tek prvih šest nasljednika britanske krune.

Uz dopuštenje Elizabete II. princ Charles je 2005. uspio oženiti svoju dugogodišnju ljubavnicu Camillu Parker Bowles iako je prethodno bila u braku te nije imala nikakvo plemićko porijeklo. Naime, pripadnicima britanske kraljevske porodice zabranjeno je stupati u brak s osobama koje nisu plave krvi.

Catherine Middleton postala je vojvotkinja od Cambridgea nakon udaje za princa Williama, a brak je organizovan tek nakon što je kraljica dala svoje dopuštenje.

3. Njihovi supružnici se ne smiju se baviti politikom

Iako je britanska kraljevska porodica na neki način politički predstavnik svoje zemlje, svim njenim članovima zabranjeno je sudjelovanje u političkim događanjima, natjecanje za neku političku funkciju, a čak se i suzdržavaju od glasanja na izborima.

Na taj način žele odaslati poruku da su neutralni kako bi se s njima mogli lakše poistovjetiti svi slojevi društva. Iz istoga razloga, ne žene se za politički aktivne pojedince.

4. Do titule kralja i kraljice (ne) dolazi se vjenčanjem

Kraljevi i kraljice se rađaju. To nije titula koja se dobiva izmjenom bračnih zavjeta. Suprug britanske kraljice Elizabete II. je princ Phillip. On ne nosi titulu kralja jer je grčkog porijekla, a isto je pravilo vrijedilo i za supruga kraljice Viktorije – princa Alberta koji je bio Nijemac.

S druge strane kada se oženi britanski kralj njegova žena postaje kraljica supruga. Ovu bi titulu mogla nositi vojvotkinja od Cambridga ako princ William postane britanski kralj. Također, jednom kad osoba dobije titulu, njome se oslovljava do kraja života.

5. Kraljica određuje kako ćete se ponašati na porodičnim druženjima

Kada kraljica ustane, i vi ustajete. Kada kraljica sjedi, vi sjedite. Isto vrijedi i za pravila kod večere za kraljevskim stolom. Kada kraljica odluči da je dosta jela, svima nazočnima se odnose tanjiri, pa zato uvijek treba biti na oprezu.

Udate li se za pripadnika kraljevske obitelji, možete se pozdraviti i s konzumacijom morskih plodova. Ova se namirnica ne služi na kraljevskom dvoru zbog opasnosti od alergijskih reakcija i trovanja. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,