Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet benefita: Evo kako hladan tuš može transformirati vašu svakodnevnicu

Preuzmite sliku

Kako raste popularnost wellbeinga, sve češće viđamo alternativne načine opuštanja koji istovremeno popravljaju vaše cjelokupno zdravlje. Najbolji primjer toga su ledene kupke koje se sve češće prodaju kao “iskustvo” koje će vam promijeniti pogled na život , ali ćete pritom za njega i pošteno iskeširati.

Daleko od toga da benefiti ledene kupke ne postoje, štoviše fantastični su, ali vjerujemo da ipak nisu prikladni za svakoga. Nekome neće biti ugodno sudjelovati u takvom grupnom program, dok će drugima biti van budžeta.

Srećom, benefite ledene kupke možete iskusiti u vlastitom kupatilu. Naravno, u pitanju je hladan tuš. Tuširanje u hladnoj vodi nije samo budget-friendly opcija, već i fantastičan način razbuđivanja tijela koji dolazi uz cijeli niz benefita.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carolina Nashtai (@carolinanashtai)

Koja je razlika između hladnoga tuša i ledene kupke?

Iako imaju slične benefite, ledena kupka daje intenzivniji rezultat, jer je hladnija i cijelo tijelo je u potpunosti u vodi. No oba vida ove hladne terapije daju divne rezultate ne samo za tijelo, već i za um. Najčešće je i prvi korak prilagođavanja za ledenu kupku tuširanje hladnom vodom…

Kako započeti s tuširanjem hladnom vodom?

Nemojte brzati i tjerati se na dugo ostajanje u hladnoj vodi! Bitno je krenuti polako kako biste tijelu omogućili da ostaje u hladnoj vodi što duže. Nakon tuširanja u toploj vodi, ostanite pod hladnim tušem 10 sekundi. S vremenom produžite to na punu minutu pa sve do pet minuta.

Za one koji žele imati potpuno iskustvo, predlaže se kupiti digitalnu glavu za tuš koja dolazi s timerom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carolina Nashtai (@carolinanashtai)

Benefiti tuširanja u hladnoj vodi

1. Smanjuje upalno stanje tijela

Hladna voda dovodi do skupljanja krvnih žilica radi čega se smanjuje crvenilo, podbuhlost i preosjetljivost. Također, pomoći će vam da se osjećate lakše ako imate upalu mišića nakon treninga, jer će pomoći brže izbaciti mliječnu kiselinu iz tijela. Navodno ima i pozitivno djelovanje na performans, jer pomaže pri obnovi mišića.

2. Popravlja raspoloženje

Možda ne na prvu … Ali nakon hladnog tuša ćete se osjećati razbuđeno i dobiti nalet endorfina, što će pobuditi osjećaj sreće! Također, imate li problema sa stresom, trenutak bivanja u hladnoj vodi zahtijeva duboko disanje i ostanak u trenutku koji vam pomaže opustiti se.

 • 3. Pomaže s fokusom

  Osjećate li “brain fog” ili da vam je pala koncentracija, kratak hladni tuš pomoć će vam vratiti fokus. Naime, hladna voda aktivira vaš nervni sistem pa ćete se osjećati i manje umorno.

  4. Pomaže s umornim stopalima i rukama

  Ako vam se zbog dugotrajnog sjedenja ili ležanja jave trnci u udovima, jedan hladan tuš pokrenut će vam cirkulaciju i ukloniti nelagodu. Također, istovremeno će pridonijeti zdravlju srca, bubrega, mozga…

 • 5. Dobro je za vašu kožu i kosu

  Naravno, u kratkim intervalima. Zapravo, zdravije je za vašu kožu i kosu od vruće vode koja dovodi do isušivanja i bržeg ispiranja boje iz kose. Uz hladnu vodu pokrenut ćete cirkulaciju i u licu gdje ćete imali lijepi sjaj i prirodno rumenilo.

  S druge strane, kada pričamo o kosi, manje će vam se ispirati boja, kvalitetnije će se zatvoriti kutikula kose i neće se oštetiti, što krajnje vodi do manje ispucalih vrhova. (Journal.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje