Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo su stvari koje djeca nasljeđuju od tate

Djeca karakterne osobine i fizički izgled nasljeđuju s obje strane, ali isto vrijedi i za bolesti te različite zdravstvene rizike.

Svi roditelji vole raspravljati o osobinama koje je dijete naslijedilo od njih: Bilo da je riječ o lijepim plavim očima, kovrčavoj kosi, smislu za humor ili inteligenciji – svi se volimo pohvaliti i vidjeti dio sebe u svojoj djeci. Postoji mnogo gena koji su odgovorni za jedinstven izgled. Geni se miješaju i nekad je teško odrediti kome dijete tačno sliči, ali za neke gene se ipak zna potječu li od majke ili od oca.

Ovo su karakteristike koje djeca nasljeđuju od tate:

Boja očiju – Ako otac ima tamnu boju očiju, velika je vjerovatnost da će i dijete imati tamne oči.

Problemi sa srcem – Određeni geni koje dijete dobiva od oca mogu povećati vjerojatnost za srčane probleme za 50 posto. Arterije mogu biti podložnije začepljenju i protok krvi može se blokirati.

Punije usne se obično nasljeđuju od tate. Iako naravno ovo ne predstavlja nikakav zdravstveni problem, zanimljivo je znati ovakvu informaciju.

Visina – Oba roditelja su važna kod ove fizičke karakteristike, ali čini se da tata ima značajniju ulogu. Često na ukupnu visinu ima utjecaj od nekoliko centimetara.

Kosa – Otkriveno je da tatini geni imaju veliki uticaj na strukturu i boju kose. To je posebno važno ako tata ima tamnu kosu.

Zubi i usta imaju puno veze s genetikom, posebno kada se radi o veličini i obliku zuba. Muški geni su dominantniji u ovom slučaju, pa već unaprijed znate kakva bi mogla biti situacija. (SNL)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,